Miten jatkuu lastenlaulu(loru) kotini on riooraa, riooraa....

Miten jatkuu lastenlaulu(loru) kotini on riooraa, riooraa....

3 vastausta

Riioraata on leikitty helsinkiläisillä pihoilla 60-luvulta lähtien. Laululeikissä lapset seisovat rivissä, yksi (esilaulaja) seisoo heidän edessään ja aloittaa laulun. Säkeistön lopussa hän nimeää ystävän ja hakee hänet rivistä viereensä. Leikki jatkuu kunnes jokainen osanottaja on valittu ystäväksi. Vuorolaulun aikana laulava rivi kävelee toista kohti ja palaa paikalleen takaperin.

Sanat menevät näin:

Esilaulaja:
Kotini on riioraa riioraa riioraa.
Kotini on riioraa. Aske daske daa.

Muut:
Mitä teet sä täällä täällä?
Mitä teet sä täällä? Aske daske daa.

Esilaulaja:
Etsin uutta ystävää, ystävää, ystävää.
Etsin uutta ystävää. Aske daske daa.

Muut:
Mikä hän on nimeltään, nimeltään, nimeltään?
Mikä hän on nimeltään? Aske daske daa.

Esilaulaja:
Hannele hän on nimeltään, nimeltään, nimeltään
Hannele hän on nimeltään. Aske daske daa.

Toisesta säkeistöstä lähtien lauletaan: "Kotimme on riioraa" sekä "Mitä teette täällä".

Nuotit ja myös äänite sisältyy SKS:n vuonna 1990 julkaisemaan teokseen
DIN DIN DOORA ; LAULULEIKKEJÄ / LIPPONEN, ULLA.
Saatavuus Helmet-kirjastoissa:
http://www.helmet.fi/record=b1017845*fin

Kommentit (0)
19.02.201900:01
26273
18

Vi komma från Ria Ra, nimellä löytyi laulu, nuotit ja sanat på svenska norrlantilaisen kansantanssiyhdistyksen nettisivuilta. Lähetin emailin porukan vetäjälle ja kysyin, tietääkö laulun/leikin alkuperää ja ikää.

Kysyin tässä välillä turkulaiselta ystävältäni, ei tuntenut laulua.

Kommentit (2)
Norrlantilaisten vastausta odoteltaessa... huomasit ehkä tämänkin: https://www.expresse... Norrlantilaisten vastausta odoteltaessa... huomasit ehkä tämänkin: https://www.expressen.se/gt/kultur/fraga-kulturen-11/ "Svenskt visarkiv - nått oss via Norge eller Danmark - -"
21.2.2019 15:36 Sten Borg 16399
Kiitos, Sten, huomasin. Norrlantilainen kansantanssiporukka ei koskaan vastannut sähkö... Kiitos, Sten, huomasin. Norrlantilainen kansantanssiporukka ei koskaan vastannut sähköpostiini. Sen sijaan löysin netistä muutamia aika kummallisia viitteitä, joita en viitsinyt edes tutkia. Koska leikkiä on leikitty Ruotsissa 50-luvulla, jolloin se on ilmestynyt Suomeenkin, viimeistään, niin ehkäpä sen toivat kotiin palaavat sotalapset... Erään viitteen perusteella olen yrittänyt etsiä Englannista samaa sävelmää, mutta kielitaito ei oikein riitä.
25.3.2019 20:03 Lahja Kotka 26273
17.02.201923:07
26273
10

Mielenkiintoista. Aloitin Kirkkonummen Obbnäsin kansakoulua ensimmäisen luokan  syksyllä1959, ja siellä leikittiin Riioraa välitunneilla. Esilaulajat olivat enimmäkseen koulun ylimpien luokkien eli viidennen ja kuudennen luokan oppilaita, joilla oli yhteinen opettaja, ja taisivat hommansa hyvin. Koulu oli perustettu ilmeisesti 1956 tai 1957, ja vanhimmat oppilaat olivat sotilasperheistä. Lienevätkö sitten tuoneet Riioraan mukanaan Suomenlinnasta tai mistä. Leikki on siis kuitenkin vanhempi kuin 60-luvulta.

Vastauksessa kuvattuun menettelyyn verrattuna siinä oli kuitenkin poikkeama. Kun kysyttiin, mikä hän on nimeltään, tuli vastaukseksi jokin eläin, vaikkapa koira. Ja viimeisessä säkeistössä sitten kysyttiin, kuka on se koira - ja siihen tuli vasta henkilön erisnimi.

Tekstissä kysyttiin myös "mitä teet sä siellä" - ei "täällä".

Lienevätkö keksineet oman pitemmän, jotta leikki kestäisi pitempään- kukapa tietää?

Samoin poikkeuksena oli se, että esilaulaja aloitti laulun seisten riittävän kaukana rivistä, jotta pystyi marssimaan edestakaisin jo yksinään.

Muutettuani Helsinkiin 1960 syksyllä kävin siellä kahta kansakoulua - kummassakaan ei tunnettu Riioraata eikä mitään muitakaan laululeikkejä leikitty välitunneilla.

Kommentit (0)

Vastauksesi