Miten islaminuskoiset suhtautuvat Darwinin luomisteoriaan?

Miten islaminuskoiset suhtautuvat Darwinin luomisteoriaan?

Miten islaminuskoiset suhtautuvat Darwinin luomisteoriaan? Onko heidän mielestään Allah luonut maailman kuten kristinuskoiset uskovat Jumalan luoneen maailman?

Vastaus

Muslimien pyhässä kirjassa Koraanissa puhutaan luomisesta kolmelta eri kannalta: maailman luominen, ensimmäisten ihmisten luominen ja Allahin aina vain jatkuva luominen. Koraanissa ei tosin ole yksityiskohtaista luomiskertomusta samalla tapaa kuin Raamatussa on Genesis. Ehkä lähelle tulee suura 41:9-12, jonka kuvaa täydentää vielä 13:2-3. Maailma muodostui kuudessa päivässä aivan niin kuin Raamatussakin.

Ihmisen Jumala ilmensi savesta, niin kuin Lähi-Idän luomismyyteissä tapana on: ”Olemme luoneet ihmisen savesta, muovattavasta mudasta.” (Kor. 15:26-29) Toisaalla Koraanissa puhutaan, että ihminen olisi luotu yhdestä sielusta: ”Ihmiset, pelätkää Herraanne. Hän loi teidät kaikki yhdestä sielusta, jolla Hän loi siitä itsestään parin, ja he lisääntyivät lukuisiksi miehiksi ja naisiksi.” (Kor. 4:1). Tosin on myös ilmoitettu, että Jumala henkäisi ihmisen siemenestä. Tämä ei kumoa savesta (tai tomusta) luomista. Islamin mukaan ensimmäiset ihmiset olivat savisyntyisiä, sen jälkeen tulevat luodaan siemenestä. Näin on suurassa 22:5. Eräässä kohtaa Koraania viitataan siihenkin, että kaikki ihmiset, kaukana myöhemmin tulevatkin, olisivat tavallaan olemassa jo ennen syntymäänsä mahdollisina olentoina.

Luodessaan Allah asetti jokaiseen olevaiseen sen oman luonnonmukaisen tavan toimia ja/tai toteuttaa Jumalan suunnitelmaa. Siksi muutos ympärillä on kuin Jumalan aina vain uudelleen toistuvaa luomistyötä. Koraanissa korostetaan luonnon ihmeellisyyttä usein merkkinä kaikenkattavasta voimasta ja armosta. Ihminen kuitenkin luotiin kerralla sellaiseksi kuin on. Hän ei ole muuttuvainen tai kehityksen tulosta, vaikka toteuttaa hänkin taipumuksiaan kykyjensä mukaan.

Evoluutioteoriaan suhtaudutaan islamin piirissä hyvin moninaisesti, aivan kuten kristinuskossakin. Koraania voidaan tulkita perinteitä korostaen (traditionalistit), vanhoillisesti vain tekstiin pitäytyen (fundamentalistit) tai onkien esiin vanhasta tekstistä uusia aatteita (modernistit). Niinpä yksi saattaa katsoa, että apinat polveutuvat ihmisistä, jotka aikojen alussa tekivät syntiä Allahia vastaan ja saivat rangaistuksensa, kun heidät muutettiin apinoiksi. Toinen taas pyrkii sovittamaan luonnonvalintaa ja luomisuskoa toisiinsa. Varsinkin oppineet, joilla on (luonnon)tieteellistä taustaa, tapaavat nähdä näin.

Esimerkki moderniin taipuvasta näkökulmasta on ns. luonnontieteellinen tulkinta, joka oli suosiossa ainakin viime vuosisadalla. Sen mukaan Koraania saattoi ymmärtää oikein vasta 1900-luvun tieteellisen kehityksen myötä. Allah olisi ilmaissut sanoman niin, että varhaiset muslimit olisivat ymmärtäneet siitä vain tietyn osan ja loput salaisuudet tulisivat esiin vasta muuttuvan maailman myötä. Niinpä kaikki luonnontieteiden teoriat ja tulokset, esim. juuri darwinismi, löytyvät jo Koraanista. Tällainen tulkinta nojaa käsitykseen Koraanin jäljittelemättömyydestä: teksti sisältää sellaisia asioita, joista ihmisellä (siis Muhammedilla) ei ole voinut olla tietoa – ja siksi Koraanin täytyy olla Jumalan puhetta.

Tieteellä on muslimeille arvo sinänsä, tutkitaanhan siinä Jumalan tekoja. Jumala nähdään kaiken tiedon lähteenä, maailmankaikkeuden lainalaisuudet ovat osa Jumalan työtä. Tiede sinänsä ei ole ristiriidassa uskon kanssa, koska luonnonlakien takana on korkeampi voima. Muslimille luonnonvalinnan hyväksyminen ei siis välttämättä ole uskottomuutta. Hän voi nähdä evoluution Allahin ylivertaisuuden ja jatkuvan luomistyön ilmentymänä. Islamilaisissa kouluissa ei kuitenkaan tiettävästi opeteta darwinismia.

Lähteet:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Johdatus Koraaniin (Gaudeamus, 1997; on uudempiakin painoksia)
http://www.helmet.fi/record=b1276506~S9*fin
Islamilainen kulttuuri (Otava, 1998)
http://www.helmet.fi/record=b1040217~S9*fin
http://www.islamopas.com/tror.html
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/scientist-imam-threatened...
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/ulkomaat/4452-evoluutiota-puolustanut-im...
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Radikalisoituneet+toisen+polven+musli...
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_views_on_evolution
http://www.telegraph.co.uk/science/evolution/6587642/Muslim-scholars-rej...
http://www.islamreligion.com/articles/657/
http://www.irfi.org/articles/articles_151_200/islam_and_darwinism.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi