Miten internet toimii ja miten sen toimintaa voisi ymmärtää paremmin?

Miten internet toimii ja miten sen toimintaa voisi ymmärtää paremmin?

Näin vähän aikaa sitten opetusvideon ”Lyhyt kurkistus Internetin toimintaan ja pilvipalveluihin” https://www.youtube.com/watch?v=m6eExiGqtS0
Mitä kaikkia asioita videolla jätetään mainitsematta internetin toiminnasta? Miten voisin syventää tietojani internetin toiminnasta?

4 vastausta
02.04.202018:44
19323
10

Kysymys on valtavan laaja, olisi kiva tietää tarkemmin mitkä asiat askarruttavat. Näkökohtia ovat esimerkiksi:

politiikka: Miten verkon hallinnointi jakautuu ja minkä sopimusten pohjalta, eli kuinka voimme luottaa siihen että verkko pysyy käytössä vaikka joku äkkiväärä valtionjohtaja haluaisi heittää kapuloita rattaisiin?

talous: Mistä lähetistä rahoitus kertyy ja miten riippuvaisia olemme sen talouspohjasta? Mitkä eri asiat rahoitetaan eri tavalla?

fyysinen kokoonpano: Minkätyypisistä resursseista verkko koostuu? kaapeleista ja muista yhetyskeinoista? laitteista? ihmisistä jotka huolehtivat huollosta ja toimintakyvystä?

tieteellis-tekninen tietotaito: Kuinka tarkalle tasolle haluat tietää ja miltä osa-alueelta?

Pelkästään näkökulmien luetteloa voi varmasti jatkaa vielä ja jakaa alakohtiin, joten on hyvin vaikea vastata ellet rajaa kysymystä hieman tarkemmin.

Kommentit (1)
Huikea vastaus, tällaista en osannut edes odottaa! Mielessäni oli lähinnä tuo tekni... Huikea vastaus, tällaista en osannut edes odottaa! Mielessäni oli lähinnä tuo teknisen toteutuksen puoli, mutta nyt haluan kyllä tutustua kaikkiin esittämiisi näkökulmiin. Hallinto/politiikka: Ainakin videolla näkyy tuo IANA ja sitten ARIN, jotka jotenkin pitävät kirjaa ja säätelevät IP-osoitteita? Videolla tosin sanotaan ettei kukaan yksittäinen taho hallitse internetiä. Mutta mitä tahoja on? Ja kai jotkut hallitsee enemmän kuin toiset? Puhuit sopimuksista, mitä kansallisia ja kansainvälisiä sopimuksia sitten on? Fyysinen: Ketkä huolehtii esimerkiksi merenalaisista kaapeleista? Mitä muuta fyysistä tekniikkaa on? Talous: Esittämäsi kysymykset ovat todella mielenkiintoisia, niihin olisi kiva saada vastauksia. Tekninen: IP-osoitteita tai protokollia ei kauheasti avattu videolla. Kuinka tarkalle tasolle on mahdollista mennä? Mitä osa-alueita on olemassa?
2.4.2020 22:58 Pumerangi . 7
03.04.202010:26
19323
9

Odotat siis kokonaisen kirjasarjan kokoista vastausta? Tuskinpa Kysy.fi pystyy siihen. Liitelinkissä on hyvä yhteenveto poliittisen ohjauksen viimeaikaisista muutoksista. Jos siinä viitataan käsitteisiin, jotka eivät ole sinulle tuttuja, niitä kannattaa hakea netistä.

Kommentit (0)
02.04.202023:00
7
6

Tuo kommentti pakkaantui kasaan, joten laitan tähän uudestaan.

Huikea vastaus, tällaista en osannut edes odottaa!

Mielessäni oli lähinnä tuo teknisen toteutuksen puoli, mutta nyt haluan kyllä tutustua kaikkiin esittämiisi näkökulmiin.

Hallinto/politiikka: Ainakin videolla näkyy tuo IANA ja sitten ARIN, jotka jotenkin pitävät kirjaa ja säätelevät IP-osoitteita? Videolla tosin sanotaan ettei kukaan yksittäinen taho hallitse internetiä. Mutta mitä tahoja on? Ja kai jotkut hallitsee enemmän kuin toiset? Puhuit sopimuksista, mitä kansallisia ja kansainvälisiä sopimuksia sitten on?

Fyysinen: Ketkä huolehtii esimerkiksi merenalaisista kaapeleista? Mitä muuta fyysistä tekniikkaa on?

Talous: Esittämäsi kysymykset ovat todella mielenkiintoisia, niihin olisi kiva saada vastauksia.

Tekninen: IP-osoitteita tai protokollia ei kauheasti avattu videolla. Kuinka tarkalle tasolle on mahdollista mennä? Mitä osa-alueita on olemassa?

Kommentit (0)
04.04.202008:43
19323
6

Yritin vielä hakua "Internet lyhyesti" ja "Internet in a nutshell", ja useimmat osumat kertovat Internetin historiasta, mikä onkin hyvä johdanto. Suomeksi löysin aika hyvän kuvauksen MTV Uutisten artikkelista, mutta se kertoo oikeastaan vain esihistorian, ja sitten tyytyy luettelemaan vuosilukuja ja avainsanoja, koska kaiken kertominen ei mahdu yhteen artikkeliin.

Myöskin Wikipedia kertoo historiasta, ja linkittää moneen paikkaan mistä löytyy lisätietoa. Linkkiviidakkoon eksyy nopeasti.

Kommentit (0)

Vastauksesi