Miten ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidipitoisuus vaikuttaa ihmisen terveyteen tällä hetkellä?

Miten ilmakehän lisääntynyt hiilidioksidipitoisuus vaikuttaa ihmisen terveyteen tällä hetkellä?

Millä tavalla suuri ja kasvava ilmakehän hiilidioksidimäärä vaikuttaa tällä hetkellä ihmisten terveyteen ja henkiseen suorituskykyyn?
Kuvittelisin ihmisen evoluutiossa sopeutuneen nykyistä paljon vähäisempään pitoisuuteen. Onko asiaa tutkittu tältä kannalta, esim. huomioitu hiilidioksidin määrän lisääntyminen yhtenä tekijänä joidenkin sairauksien lisääntymisessä tms.

Vastaus
17.06.201918:19
19418
19

Ihmiskunnan olemassaoloaikana hiilidioksidimäärien vaihtelu on pysynyt (tähän asti) aika kapeissa rajoissa verrattuna siihen vaihteluun joka on tapahtunut ennen ihmistymistä.

Sivulla http://www.biocab.org/carbon_dioxide_geological_timescale.html on karkea esitys hiilidioksidimäärien vaihtelusta (vihreä viiva on lämpötila, ja sinipunaviiva on hiilidioksidin määrä, joka on kuvan skaalassa pysynyt litteänä kunnes ihminen alkoi vaikuttaa siihen). Kuvan aikakaudet kuvataan suomeksi sivulla https://fi.wikipedia.org/wiki/Geologinen_ajanlasku. Ihmisten edeltäjien aikana plioseenikaudella (jolloin ensimmäiset apinat ilmaantuivat) hiilidioksidi on laskenut suunnilleen ihmiskunnan olemassaoloajan tasolle, sitä ennen vaihtelut ovat olleet paljon suurempia. Ihminen ei siis ole aikaisemmin kokenut niin korkeata tasoa johon se nyt on kivunnut.

Huomaa, että kuvassa on alkupään aikakausia litistetty ja loppupään venytetty niin että näyttää kuin ajanjaksojen leveydet kuvassa olisivat vertailukelpoisia, mutta oikeasti loppupään jaksot eivät erottuisi ilman venytystä, ja alkupää ei mahtuisi kuvaan ilman litistystä.

Kommentit (0)

Vastauksesi