Miten ihmisten viestintä eroaa eläinten viestinnästä?

Miten ihmisten viestintä eroaa eläinten viestinnästä?

Vastaus

Vastaus kysymykseen löytyy arkistostamme:

Mietitäänpä. Koska Murre-koira ei pysty ilmaisemaan itseään selvällä suomen kielellä eikä millään muullakaan ihmisten käyttämällä kielellä, se on ainakin keskeinen viestintäämme erottava tekijä. Eläimillä ei ole ihmiskielen kaltaista viestintäjärjestelmää: ne eivät kommunikoi monimutkaisella kielellisellä järjestelmällä kuten ihmiset.

Ihmisten kieli mahdollistaa viestinnän, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Eläinten viestintä puolestaan tapahtuu tässä ja nyt. Murre ei voi lukea sanomalehdestä naapurikaupungin Mustin viime viikon edesottamuksista tai irkkailla sen kanssa netissä, vaan Mustin ja Murren on kohdattava toisensa tai vähintään haisteltava toistensa hajujälkiä viestiäkseen.

Koiralle hajuaisti onkin tärkein aisti. Siinä missä ihmisen tärkein aisti on näkö, koira hahmottaa maailman hajujen kautta. Koirien välisessä viestinnässä hajuilla on suuri merkitys. Kun koirat kohtaavat, ne haistelevat tarkasti toisiaan ja saavat paljon tietoa kohtaamastaan lajikumppanista pelkästään hajun perusteella. Samaten koirien suihkauttelemat pissat kertovat merkkien jättäjistä toisille koirille. Muistan yliopistolta erään hieman erikoisen luennoitsijan, joka oli sitä mieltä, että jos ihmisellä on maailmankatsomus ja maailmankuva, niin koirien kohdalla pitää puhua maailmanhaistamuksesta ja maailmanhajusta, niin keskeinen hajuaisti koirille on…

Vaikka eläimillä ei ole samanlaista kielellistä järjestelmää kuin ihmisellä, ne pystyvät tutkijoiden mukaan yllättävän moniulotteiseen viestintään.

Ihmisapinoille on opetettu ihmisten viittomakieltä. Kuuluisin lienee Koko-gorilla, jolle tutkija Francine Patterson on opettanut yli tuhat viittomaa. Tutkijat ovat eri mieltä siitä, ymmärtääkö Koko viittomien todellisen merkityksen vai käyttääkö se merkkejä vain lähinnä tutkijoilta saamiensa palkintojen innoittamana. Lisää Kokosta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Koko_(gorilla)

Delfiinit ovat hyvin älykkäitä eläimiä, jotka pystyvät välittämään toisilleen ilmeisen monimutkaisia viestejä erilaisin äännähdyksin. Eräät tutkijat ovat sitä mieltä, että delfiineillä voisi olla jonkinlainen ihmiskieliä vastaava kieli, mutta kaikki asiantuntijat eivät ole samaa mieltä asiasta. Ainakin delfiinien on havaittu ymmärtävän monimutkaisia kielellisiä rakenteita. Lisää tietoa aiheesta: http://www.dolphins-world.com/Dolph...guage.html

Mehiläiset kykenevät välittämään ällistyttävän monimutkaisia viestejä ”tanssimalla”. Liikehtimällä tietyllä tavalla ne pystyvät antamaan muille mehiläisille täsmällistä tietoa siitä, missä ne ovat olleet ja mitä ne ovat syöneet, niin että muu yhdyskunta lentää perässä ja löytää ruuan. Vaikka monimutkaisia viestejä välittävä mehiläinen tuntuisi hallitsevan jonkinlaisen kielellisen järjestelmän, tutkijat pitävät mehiläistä pikemminkin pienenä ”robottina”, johon tanssi on ikään kuin koodattu etukäteen. Kielen omaksuminen ja sen käyttäminen vaatii sellaista älyllistä suorituskykyä, jota varsin yksinkertaisella hermostolla varustetulla mehiläisellä tuskin on.

Netistä löytyy lisää asiaa ihmisten ja eläinten viestinnästä:

Ihmiskieli ja eläinten viestintä (täällä on mm. mehiläisten tanssista)
http://www.lausti.com/articles/lang...tinta.html

Erottaako kieli ihmisen?
http://internetix.fi/opinnot/opinto...mper7a.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi