Miten IGS:n haku toimii?

Miten IGS:n haku toimii?

Miten IGS:n haku toimii? Vastauksessanne ohjeistatte:

"Vastaus löytyy arkistosta: http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx. Naputtele vain hakusana-kenttään "yli 5000 vuotta vanha ihminen", kuitenkin ilman hipsuja."

yli 5000 vuotta vanha ihminen -> ei hakutuloksia

"yli 5000 vuotta vanha ihminen" -> löytyy vain tämä 25.8.2009 vastaus

Miten siis löytyy tuo vanha vastaus arkistosta?

Vastaus

Kun kirjoitat iGS:n arkiston hakukenttään sanoja, kone etsii vastaavia ilmauksia kysymyksistä, vastauksista sekä ns. asiasanoista. Asiasanat ovat Yleisen suomalaisen ontologian mukaisia, erikseen määriteltyjä käsitteitä, joiden avulla kirjastossa kuvaillaan aineistojen sisältöä. Tietohuoltoasemalla vastausten kuvailutiedot eivät näy julkisessa arkistossa.
Yso on verkossa: http://www.yso.fi/onki/yso/

Periaatteessa tiedonhaku toimii siis samalla tavalla kuin Googlessa. Käytännössä arkistomme haku ei ole yhtä fiksu. Se ei nimittäin taida ymmärtää numeroita ollenkaan, eikä se myöskään osaa itse katkaista sanoja ja löytää erilaisia taivutuksia.

Ero hakuominaisuuksissa tulee selväksi, kun googlaa sanoilla ”yli 5000 vuotta vanha ihminen”, hipsuilla tai ilman.

Arkiston käyttöön antamani ohjeistus on siis pielessä. Vastaajana olin niin onnettoman huolimaton, etten tarkistanut, onko hakulauseke todella pätevä. Kerrassaan noloa! Tästä hyvästä olen ansainnut kuritusta molemmille korville: läps läps!

Olisin kyllä voinut tehdä suoran linkin vanhempaan vastaukseen. Suosin kuitenkin sitä tapaa, että kysyjää ja lukijoita ohjataan etsimään arkistosta. Silloin toteutan yhtä kirjaston olennaista palvelua: tiedonhaun opetusta.

Arkistosta voi hakea vastauksia myös eri kategorioiden kautta – ja tietysti yhdistelemällä kategorioita sekä hakusanoja. Sanojen katkaiseminen kannattaa!

Meiltä on esimerkiksi kysytty silloin tällöin arkiston käytöstä. Vastauksia löytää ainakin valitsemalla kategoriaksi ”iGS” ja kirjoittamalla laatikkoon ”hakusan*” tai ”tiedonhaku”. Termeistä jälkimmäinen on asiasana. Tulokset ovat aivan erilaisia. Yksi syy vaihteluun on se, että vastaajat asiasanoittavat samantyyppisiä vastauksia eri tavalla. Vastauksia ei ehkä edes kuvailla.

Ihmiset myös hahmottavat maailmaa eri tavalla, joten arkiston selaajan ja eri vastaajien ajatukset oikeasta kategoriasta eivät välttämättä kohtaa toisiaan. Esimerkiksi Lucy/Ötzi-kysymyksissä aikaisempi vastaaja oli määritellyt kategorioiksi historian ja ihmiset, minä taas ajattelin historiaa ja triviaa.

Arkistohaussa ongelmallisia ovat erityisesti lyhyet ja erikoiset kysymykset, joista on hankala hahmottaa yksiselitteisiä tai täsmällisiä hakulauseita.

Vanhempi vastaus löytyisi arkistosta ainakin näillä sanoilla: ”yli vuotta vanha ihminen”, ”lucy”, ”neljä kirjainta” tai ”krypto*”. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole käyttäjäystävällinen! Naurettavinta olisi ohjata arkistoon sanalla ”lucy”. Jos kysyjä ennen kysymyksensä lähettämistä haluaisi tarkistaa arkistosta, onko vastaavaan vastattu aikaisemmin, hänenhän pitäisi ”lucya” käyttäessään jo ennakoida vastausta.

Olen kirjannut uudet hakuohjeet vastaukseeni. Väärä ohjeistus ja sen korjaus ovat poikkeuksellisesti molemmat näkyvissä, jotta sinun kysymyksesi olisi tarkoituksenmukainen.

Molemmat vastaukset ja tämä kysymys löytyvät nyt sanoilla ”krypto*” tai ”sanaristikot”.

Kommentit (0)

Vastauksesi