Miten iglussa voi olla niin lämmin kun eskimoilla ei ole tikkuja tai puuta...

Miten iglussa voi olla niin lämmin kun eskimoilla ei ole tikkuja tai puuta...

Miten iglussa voi olla niin lämmin kun eskimoilla ei ole tikkuja tai puuta poltettaksi? Jos pitäisi nukkua ulkona, voinko siis rakentaa iglun ja nukkua alasti siellä kuin Ibizalla?

Vastaus

Lumi on jääkiteiden ja kostean ilman seos. Sisältämänsä ilman vuoksi lumi on erinomainen eriste. Uusi lumi eristää lämpöä melkein yhtä hyvin kuin vuorivilla.

Myös iglun rakentamiseen sopiva tuulen kovaksi pakkaama lumi on kelpo eriste. Kun iglussa oleskellaan, sen sisäseiniin tiivistyy lisäksi ilmankosteutta, joka muodostaa jäisen, tiiviin pinnan.

Aivan kelteisillään iglussa ei tarkene. Eskimot - tai inuitit niin kuin nykyisin sanotaan - pukeutuvat sisällä lämpötilan mukaan. Iglussa saattaa ilman lämmityskeinojakin olla −7:stä +16 °C:een, vaikka ulkona olisi −45 °C.

Pelkän ruumiinlämmön varassa ei oltu edes vanhoina aikoina. Lämmönlähteenä ja esimerkiksi veden sulattamiseen käytettiin kivilamppua, jossa poltettiin traania eli hylkeen- tai valaanrasvaa.

Lähteitä ja lisätietoa:
Lumesta Paavo Havaksen ja Seppo Sulkavan teoksessa Suomen luonnon talvi (Kirjayhtymä 1987)
Verkossa http://cc.joensuu.fi/~anahola/My/metsantalvi.pdf (katso sivu 2, Lumi)
Lumeen majoittuminen http://www.partio.fi/Suomeksi/Aikuiset/Partiokasvatus/Partion_toimintamu...
Iglu http://fi.wikipedia.org/wiki/Iglu
Valokuva perinteisen iglun sisätiloista ja asukkaista http://lh5.ggpht.com/tessellar/SDQ6h_jlhsI/AAAAAAAAFxw/o9XavR5O4v0/s800/...
Valokuva kivilampusta http://en.wikipedia.org/wiki/File:Qulliq_1999-04-01.jpg

Kommentit (0)

Vastauksesi