Miten hyvin muut yleisurheilijat juoksevat?

Miten hyvin muut yleisurheilijat juoksevat?

Miten hyvin muut yleisurheilijat juoksevat jos heidät laitetaan juoksemaan? Millaisia aikoja huipputasolla kilpailevat hyppääjät (pituus, kolmiloikka, korkeus, seiväs) ja heittäjät (keihäs, kuula, moukari, kiekko) sekä kymmen- ja seitsenottelijat saisivat erimittaisilla juoksumatkoilla? Millä matkalla kukin saisi nopeimman ajan? Tämä kävi mielessä siitä kun aiemmin oli sellaisia pituushyppääjiä jotka osallistuivat pikamatkoille ja pikajuoksijoita jotka osallistuivat pituushyppyyn. Nykyisin tuollaiset ovat melko harvinaisia huipputasolla.

Vastaus

Mainitsemistasi lajeista hyppääjät ja ottelijat ovat menestyneet yleensä hyvin lyhyillä juoksumatkoilla. Carl Lewis lienee kaikkien aikojen menestynein pituushypyssä ja pikamatkoilla yhtä aikaa kilpaillut urheilija. Hän hallitsi 100m:n, 200m:n ja pituuden maailmantilastoja 1980-luvulta lähtien aina 1990-luvun alkupuolelle. Huipputason hyppääjät tarvitsevat samoja ominaisuuksia kuin pikajuoksijat, nopeutta, räjähtävää voimaa ja kiihtyvyyttä. Nopeusharjoittelu kuuluu yleensä pituushyppääjien harjoitteluun.

Ottelijat taas ovat monipuolisia urheilijoita, jotka pystyvät hyviin suorituksiin useassa lajissa. Joskus ottelijoita on nähty yksilölajeissa esimerkiksi juoksumatkoilla tai hyppylajeissa. Naisten seitsenottelun moninkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Carolina Klüft kilpaili uransa aikana myös pituushypyssä, kolmiloikassa, juoksi Ruotsin joukkueessa maaotteluissa pikamatkoilla ja 4 X 400 m viestissä. Vertailussa esimerkiksi Ruotsin kaikkien aikojen ennätyksiin, hänen 200m aikansa 22.98 jää 16 sadasosaa Ruotsin ennätyksestä.

Heittäjiltäkin vaaditaan nopeutta ja räjähtävää voimaa, mutta heitä ei ole nähty kilpailemassa juoksumatkoilla.

Mainitsemasi urheilijat saattaisivat pärjätä paremmin lyhyillä juoksumatkoilla, koska pidemmillä juoksumatkoilla vaaditaan toisenlaisia kestävyysominaisuuksia kuin nopeutta vaativissa lajeissa, joissa edellytetään nopeita lihassoluja ja räjähtävää voimaa. Tarkkoja aikoja on vaikea ennustaa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi