Miten Hiroshiman atomipommista uutisoitiin aikanaan suomessa?

Miten Hiroshiman atomipommista uutisoitiin aikanaan suomessa?

Vastaus

Hiroshimaan pudotettiin atomipommi 6.8.1945. Ohessa on Helsingin Sanomista seuraavina päivinä julkaistujen asiaa koskevien uutisten otsikoita. Olen myös hieman kuvannut uutisten sisältöä. Jos haluat tutustua kyseisiin artikkeleihin tarkemmin tai lukea muiden lehtien uutisointia, suosittelen, että tulet lukemaan niitä mikrofilmiltä Pasilan kirjastoon. On mielenkiintoista esimerkiksi lukea mitä muuta lehdissä samanaikaisesti kirjoitettiin.

Helsingin Sanomissa oli 7.8.1945 uutinen, jonka otsikkona oli "Atoomipommeja* Japania vastaan. Räjähdysteho 2000 kertaa suurempi kuin 10 tonnin pommin." Alaotsikkona oli vielä "Japania odottaa sellainen sade, jollaista ei ole koskaan nähty." Molemmissa uutisissa siteerattiin Yhdysvaltain presidentti Trumania, jonka mukaan Yhdysvallat ja Englanti olivat yhdessä sopineet atoomipommien valmistamisesta Amerikan tehtaissa, joihin vihollisen ilmavoimat eivät yltäneet. Lisäksi uutisessa kerrotaan pommin suunnittelusta ja valmistuksesta. Uutisessa mainitaan myös Japanille 26.heinäkuuta lähetetystä uhkavaatimuksesta, jonka japanilaiset hylkäsivät. Erikseen uutisoidaan ”Hiroshiman pommituksen teho vielä tuntematon” ja kerrotaan, että kaupunkia ympäröi läpitunkematon savu- ja pölypilvi, mutta uhrien määrästä ei ole mainintaa.

Seuraavan päivän 8.8. lehdessä kerrottiin, että "Atoomi valttina Potsdamissa." Uutisen mukaan presidentti Truman oli ilmoittanut atomipommista etukäteen Stalinille, mutta tarkempia yksityiskohtia, kuten pommin valtavaa tehovoimaa ei Stalinille kerrottu. Samassa lehdessä on kirjoitus "Atoomipommilla kuuhun! Uranin avulla ratkaistaisiin vaikeimmatkin voimansaanti- ja liikekysymykset."

Torstaina 9. elokuuta lehdessä oli mm. seuraavat otsikot "Lentäjien jännittävä kuvaus maailmanhistoriallisesta hetkestä." Konetta ohjannut lentäjä kuvasi räjähdystä "suunnattomaksi ja kauhistuttavaksi". Hän arveli koko Hiroshiman asukkaineen tuhoutuneen.
Samalta sivulta löytyvät myös otsikot "Ihmiset paloivat tuntemattomiksi" ja "Hiroshima yhä tulessa". Viime mainituissa todetaan, että uhrien lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa.

Lisäksi lehdessä kerrottiin, että atomipommin valmistamiseen liittyviä tutkimuksia verhosi tavaton salaperäisyys.
Samana päivänä uutisoitiin Neuvostoliiton julistaneen sodan Japanille. Lisäksi kerrottiin Englannin lehtien todenneen:
”Atomipommin salaisuus saatettava yhteiseksi.”

Perjantaina 10. elokuuta lehdessä oli pienehkö uutinen, jonka otsikko oli ”Toinen atomipommitus. Yksi pommi surmasi Hiroshimassa 150.000 ihmistä.” Uutisessa mainitaan Nagasakiin pudotettu pommi. Uutisen väliotsikossa kysytään ”Voisiko suuri pommi tuhota koko maailman? ja mainitaan pommin aiheuttamat suuret tuhot ja mahdolliset jälkivaikutukset elolliseen elämään pommitusalueella.

Lauantaina 11. elokuuta Helsingin Sanomat uutisoi ”Toinen maailmansota on päättynyt. Japanin hallitus tarjoutui eilen antautumaan yhdellä ehdolla. Liittoutuneet suostunevat keisari Hirohiton pysymiseen vallassa.”

Luettelo Pasilan kirjaston mikrofilmatuista lehdistä ja kirjaston yhteystiedot:
http://www.lib.hel.fi/Page/be6c5e1f-82b3-4e11-bd56-28e267bf9e63.aspx
http://www.lib.hel.fi/pasila

* Lehdessä käytettiin tosiaan sanaa atoomipommi 7. ja 8.8, mutta 9.8 lähtien kirjoitettiin sekä atomipommi että atoomipommi.

Kommentit (0)

Vastauksesi