Miten hiljaisuutta voi kuulla?

Miten hiljaisuutta voi kuulla?

4 vastausta
03.04.201512:50
9282
56

Jos ihmisen kuuloaisti on kunnossa, täydellistä hiljaisuutta ei ole koskaan.

Ymmärrän "hiljaisuuden kuulemisella" sitä, että ulkopuoliset äänet ovat niin vähissä, että pystyy kuulemaan oman verenkiertonsa ja muutenkin oman kehon tuottamat äänet. Niitä ei voi vaimentaa millään kuulosuojaimilla, koska ne tulevat sisäkautta.

 

Kommentit (0)
25.03.201519:37
8182
32

Katsotaanpa, ymmärsinkö kysymyksen edes suunnilleen oikein.

Hiljaisuuden kuulemisessa taitaa olla kyse vähän samasta asiasta, kuin pimeyden näkemisessä. Kun ihminen ei näen mitään, hän voi ehkä kuvailla tilannetta sanoin "Näin, että siellä oli pimeää", vaikka ei varsinaisesti ole mitään nähnytkään. Samoin, jos ei kuule mitään ääniä, voi sanoa kuulleensa, että oli hiljaista.

 

Kommentit (0)
03.04.201513:34
22709
22

Itse arvelisin, että kyseessä on ennen muuta kirjallisuudessa käytetty retorinen keino, kuten edellä jo viitattiinkin. Tällöin "hiljaisuuden kuuntelemisessa" ei lainkaan olisi kyse mistään fysiologisista seikoista vaan ihmisen syvällisestä omien ajatustensa ja tunteidensa pohdistelusta, kun ollaan ns. perimmäisten kysymysten äärellä. Hyvän esimerkin antaa F. E. Sillanpään Hurskaan kurjuuden (1919) kuuluisa loppuluku, jossa kansalaissodan keväänä 1918 teloitusryhmää seurannut kertoja jää Toivolan Juhan ruumiin äärelle jääkärin miehineen jo marssiessa poispäin:

"Ken olisi kaukonäkijä, voisi ehkä jotain nähdä, jos tänä himmeänä yönä hiipisi hautausmaalle, laskeutuisi hautaan verilammikon ja ruumiskasan lähelle ja siitä käsin kuuntelisi hiljaisuutta."

Kohdan välitön jatko viittaa suoraan ihmisen emootioihin, mielenliikkeisiin ja nuorehkon Sillanpään mystissävyiseen "sen onnen aavistukseen":

"Ei ole sanottu, että voimakkain tunne tällöin olisi kauhu. Kevät aavisteleiksen jo hautausmaan puissa ja ilmassa, se lupaa jälleen linnunlaulua ja kukkain tuoksua ja varttuville ihmislapsille ilonkylläisiä päiviä. Yhä lähemmäs he pääsevät sitä onnea, jonka nimeä he  turhaan ovat vuosisadasta toiseen aprikoineet." Jne.

 

"

Kommentit (0)
25.03.201522:19
7789
20

Kysymyksessä on kielellinen tehokeino: oksymoroni.

Kommentit (0)

Vastauksesi