miten hiivaa tehdään?

miten hiivaa tehdään?

Vastaus

Leivinhiiva (Saccharomyces cerevisiae) on elävä yksisoluinen mikrobi. Grammassa hiivaa on 10 miljardia solua. Solujen koko on 0,01 mm.

Koska leivinhiiva koostuu elävistä hiivasoluista, hiiva valmistetaan eli kasvatetaan biologisesti. Biologisessa valmistuksessa hiivasolut lisääntyvät jakautumalla. Hiivalle annetaan ravinnoksi sokeria, vettä ja paljon happea. Tällöin hiivasolu kasvaa ja jakautuu kahtia. Näin yhdestä hiivasolusta tulee kaksi solua. Solujen jakautuessa yhä uudestaan saadaan lukemattomia hiivasoluja eli paljon hiivaa.

Leivinhiivan valmistus alkaa kantahiivan viljelyllä laboratorio-oloissa. Hiivatehtaalla kantahiiva lisätään fermentoriin, joka on laite, jossa valmistus tapahtuu. Fermentoriin pannaan hiivan tarvitsemia ravinteita, kuten sokerijuurikasmelassia ja vettä. Lisäksi sinne puhalletaan paljon suodatettua ilmaa. Tällöin hiiva saa riittävästi happea ja kasvaa hyvin.

Kasvatuksen jälkeen hiiva kerätään talteen. Noin viikon kestävän kasvatuksen aikana 200 gramman hiivaviljelmästä saadaan lähes 200 tonnia tuorehiivaa. Valmistettu hiiva on nestemäistä, ja siitä käytetään nimitystä hiivakerma. Kaupoissa myytävä puristehiiva valmistetaan poistamalla hiivakermasta vettä, puristamalla hiiva muotoonsa ja pakkaamalla se paperikääreeseen tai säkkeihin.

Myös kuivahiiva, joka on jauhomainen pussitettu tuote, valmistetaan hiivakermasta. Hiivakermasta poistetaan tällöin vettä suodattamalla. Hiivamassaan lisätään soluja avaavaa lisäainetta ja se painetaan ekstruuderin eli suulakepuristimen läpi erittäin kapeiksi nauhoiksi. Hiivanauhat leikataan pieniksi paloiksi, joita kuivataan lämpimällä ilmalla. Kuivahiiva pakataan suojakaasuun.

http://www.suomenhiiva.fi/faktat/kasvatus.html

Kommentit (0)

Vastauksesi