Miten helikopteri voi kulkea ylös ja alas sekä myöskin eteenpäin?

Miten helikopteri voi kulkea ylös ja alas sekä myöskin eteenpäin?

2 vastausta

Helikopterin toimintaperiaattetta meiltä on kysytty aiemminkin. Tässä vastaus:

Seppo Tiitinen selvittää diplomityössään helikopterin toimintaperiaatteen seuraavasti:

Helikopterin ilmassa pysyminen perustuu sen pääroottorin tuottamaan työntövoimaan, joka syntyy pyörivien lapojen kehittämän nostovoiman johdosta. Työntövoiman tuottamisen lisäksi roottoria käytetään myös helikopterin ohjaamiseen.

Helikopterin ohjaus pystysuunnassa tapahtuu nousuvivun avulla, jolla säädellään roottorin lapakulmia ja siten roottorin tuottaman työntövoiman suuruutta. Nousuvivun liikkeeseen on kytketty myös moottorien tehon säätö, jolloin roottorin pyörimisnopeus pystytään pitämään vakiona lapakulmien muutoksista huolimatta. Lapakulmia kasvattamalla roottorin työntövoima lisääntyy ja helikopteri nousee ylöspäin. Helikopterin alaspäin suuntautuvassa liikkeessä tilanne on päinvastainen.

Helikopterin vaakasuuntainen liikehtiminen suoritetaan ohjaussauvan avulla. Ohjaussauvan liikkeillä muutetaan roottorin työntövoiman suuntausta, jonka johdosta helikopteri liikkuu haluttuun suuntaan. Helikopterin suuntaohjaus on toteutettu pyrstöroottorilla, jonka toimintaa säädellään polkimien avulla. Pyrstöroottorin lapakulmia muuttamalla saadaan aikaan työntövoiman muutos ja siten helikopterin kääntyminen haluttuun suuntaan.

Vastaus löytyy myös osoitteesta http://www.kysy.fi/kysymys/perustuuko-helikopterin-lentaminen-jonkinlais...

Kommentit (0)
12.01.201522:48
9472
117

Helikopterin ohjaaminen sivusuunnassa perustuu teknisesti ohjauslevyyn (swashplate), jota kallistamalla roottorin lapojen kulmat muuttuvat koko ajan roottorin pyöriessä niin, että kulmat ovat kopterin toisella puolella suuremmat, kuin toisella, jolloin kopteri kallistuu vastakkaiselle puolelle ja lähtee kulkemaan siihen suuntaan.

Toivottavasti linkin takaa löytyvä video selventää asiaa paremmin, kuin vaatimaton yritykseni selittää asia sanallisesti.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi