Miten hautajaisiin tulisi pukeutua? Mitä sanovat tapa- ja käytöskirjat?

Miten hautajaisiin tulisi pukeutua? Mitä sanovat tapa- ja käytöskirjat?

Miten hautajaisiin tulisi pukeutua? Mitä sanovat tapa- ja käytöskirjat? Etiketti tuntuu jääneen unholaan ja ihmiset ovat mitä ihmeellisimmissä vaatteissa hautajaisissa, varsinkin naiset. Miehille sentään pukeutuminen on helppoa, kun voi käyttää samaa tummaa pukua juhlasta ja tilaisuudesta toiseen. Kaikilta ei näköjään löydy sitäkään, kun hautajaisiin tullaan minkä värisessä puvussa sattuu.

Netinselaus osoitti, että lapsia ei pueta mustaan. Miksi ei? Ja mikä tähän on yläikäraja, minkä ikäinen lapsi jo mustiin pitäisi pukea?

Entä paidat, sukat, kengät ja muut asusteet lapsilla ja aikuisilla. Minkä väriset niiden tulisi olla, jos ei mustat?

Vastaus

Perinteinen hautajaisasu on naisilla kokomusta sukkia ja kaikkia asusteita myöten. Huomiota herättäviä malleja, materiaaleja ja koruja vältetään. Miehillä asuun kuuluu musta puku, valkoinen paita, musta tai tumma solmio, mustat sukat ja kengät, musta tai tumma päällystakki, mustat hansikkaat ja hattu sekä valkoinen kaulahuivi.

Lähteet mainitsevat, että mustaa pidetään lapselle synkkänä värinä. Kaupunkilaisjärjellä arvellen perinteen muotoutumiseen on vaikuttanut myös se, ettei lapsikatraalle ole ollut järkevää hankkia asuja, jotka luultavasti jäisivät pieniksi seuraaviin hautajaisiin mennessä.

Jos nuori hautajaisvieras on olemukseltaan selkeästi vielä lapsi, siistit pyhävaatteet käyvät. Punaista ja muita iloisina pidettyjä värejä on syytä välttää, samoin isoja tekstejä, joiden sisältökin saattaa olla sopimaton. Teini-ikäiset voivat pukeutua hillittyihin, mielellään tummasävyisiin vaatteisiin. Musta ei ole välttämätön. Tyttöjen suosimat paljastavat yläosat eivät mustinakaan sovi hautajaisiin. Samoin lenkkitossut ja muut urheilutamineet ovat huono valinta.

Nykykäytäntö on varsin joustava ja lähenee Suomessakin ruotsalaista etikettiä, jonka mukaan aikuiset voivat mustan sijasta pukeutua tummansiniseen tai harmaaseen, kesällä myös beigeen tai valkoiseen.

Lähteet:
Sirkka Lassila, Uusi käytöksen kultainen kirja (WSOY 1998)
Magdalena Ribbing, Stora etikettboken (Bokförlaget DN, Stockholm, 2000)

Kommentit (0)

Vastauksesi