Miten haitallista viemärikaasu on hengitettynä? Sisältääkö se myrkyllisiä...

Miten haitallista viemärikaasu on hengitettynä? Sisältääkö se myrkyllisiä...

Miten haitallista viemärikaasu on hengitettynä? Sisältääkö se myrkyllisiä kaasuja tai molekyylejä? Päiväkotiamme ovat vaivanneet vuosikausia välillä kuvottavan voimakkaat viemärihajut. Asiaa kyllä tutkitaan, mutta hajuja ei ole saatu pois.
Nimim. Pientenkin puolesta

Vastaus

Jatkuva altistuminen viemärikaasuille on selkeä terveysriski. Viemärikaasut voivat nostaa sisäilman ammoniakkipitoisuudet hyvinkin korkealle tasolle. Ammoniakki ärsyttää jo pieninäkin annoksina hengitysteitä ja silmiä. Lisäksi viemärikaasu sisältää rikkiyhdisteitä, kuten rikkivetyä. Mukana myös mm. metaania, sulfideja ja haaroittuneita hiilivetyjä. Altistuminen viemärikaasuille saattaa aiheuttaa ihottumaa ja allergisia oireita. Joissakin tutkimuksissa on kosteusvauriot ja/tai altistuminen viemärikaasuille yhdistetty nivelsairauksiin ja reumaan.
http://www.tsr.fi/tutkimus/tutkittu/hanke.html?id=100349

Erityisesti lapset, astmaatikot, muut keuhkosairaat sekä sydänsairaat ovat herkkiä hengitettävän ilman epäpuhtauksille.

Useimmiten viemärin haju sisäilmassa johtuu lattiakaivon hajulukon kuivumisesta. Vesitäytteinen hajulukko on ainut este viemärikaasujen tunkeutumisessa sisäilmaan. Lattiakaivoissa ja lavuaareissa hajulukkoon kerääntyy usein pesussa tai kammatessa irtoavia hiuksia, jotka keräävät ympärilleen muuta likaa. Hiuksista muodostuu punos, joka ulottuu hajulukosta pitkälle viemäriin. Tällainen hiuspunos pystyy tyhjentämään hajulukon vedestä kapillaari- ja lappoilmiöiden johdosta jopa muutamassa tunnissa. Mikäli kiinteistössä on koneellinen ilmanpoisto, ilma kulkee kuivuneesta viemäreistä huoneisiin päin. Jos hajua esiintyy esim. vain viikonlopun jälkeen, syy viittaisi kuivuneeseen hajulukkoon. Viemärikaasu saattaa kulkeutua ilmanvaihtokanavien kautta myös muista talon tiloista.

http://www.saloy.net/yhteenveto.htm

Likaisessa lattiakaivossa esiintyy myös ulosteperäisiä kolibakteereja. Ne voivat esim. kantapäiden haavaumien kautta aiheuttaa vaarallisen tulehduksen. Tulehdusvaaran vuoksi lattiakaivon puhdistuksessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta tai pyytää paikalle putkimies.

http://www.kiinteistoklubi.com/vesi.asp?cat=41&dismode=article&artid=648

Kysymyksestä kävi ilmi, että asiaa on tutkittu, joten lattiakaivot on luultavasti ammattiapua hyväksikäyttäen kunnolla puhdistettu? Putkisto-ongelmat kuuluvat kiinteistöhuollon tehtäviin. Vaatikaa ongelman perin pohjaista selvitystä.

Kommentit (0)

Vastauksesi