Miten eskimot eli inuiitit peseytyvät ja miten ne oppivat eskimokäännöksen...

Miten eskimot eli inuiitit peseytyvät ja miten ne oppivat eskimokäännöksen...

Vastaus

Eskimot ovat jo muutama vuosikymmen sitten omaksuneet nykyaikaisen elämäntavan ja peseytynevät ihan niin kuin me muutkin.

Aiemmin hygienia on ollut ongelmallisempi asia. Lunta ja siitä sulatettua vettä ja suolaista merivettä on ollut käytettävissä, mutta peseytyminen on ollut vähäistä. Kaj Birket-Smith puhuu polaarikansojen rajattomasta likaisuudesta ja Fridtjof Nansen toteaa 1800-luvun lopulla ilmestyneessä kirjassaan Eskimolif, että vanhempien eskimoiden kasvojen jo luonnostaan tumma väri on vielä lian tummentama.

Nansen siteeraa 1700-luvun norjalaisen lähetyssaarnaajan Hans Egeden sanoja pesumenetelmistä: Svetten skrapa de af ansigtet med en knif och slicka den i sig. (Hien he raapivat kasvoilta puukolla ja nuolevat sen). Nansen myös kertoo nuorten naisten käyttäneen peseytymiseen omaa virtsaansa. Hiukset saivat virtsahuuhtelusta kauniin kiillon ja samaa nestettä käytettiin muuhunkin peseytymiseen. Nansen toteaa tyttöjen peseytyneen ahkerasti ja olleen hyvin puhtaita, joskaan tuoksu ei vieraasta tuntunut miellyttävältä.

Edelleen Nansen kertoo kuulleensa, että ainakin aikaisemmin äidit pesivät lapsensa nuolemalla.

Eskimokäännöksen oppii harjoittelemalla, ja mielellään varhain. Edellä mainitussa Nansenin kirjassa kerrotaan, että eskimopojat alkoivat harjoitella kajakinkäsittelyä 6-8 vuoden iässä ja 10-12-vuotiaina monet saivat oman kajakin, jolla lähtivät mukaan merelle.

Lähteitä:
Nansen, Fridtjof: Eskimolif. Geber 1891
Birket-Smith, Kaj: Kulttuurin tiet. WSOY 1951
Burch, Ernest S., Jr.: Eskimot. Like 2000

Kommentit (0)

Vastauksesi