Miten erilaisten gallupien mielipidetiedustelujen vastaajat valitaan?

Miten erilaisten gallupien mielipidetiedustelujen vastaajat valitaan?

Miten erilaisten gallupien mielipidetiedustelujen vastaajat valitaan? Väestörekisteristäkö vai jostain puhelinnumerohaustako? Eihän siellä ole kaikki kansalaiset eikä edes näy kaikkien puhelimiej numerot.

2 vastausta
25.03.201919:55
23668
15

Aikaisemmin oli esim. Helsingin Itäkeskuksessa jonkun puljun porukkaa poimimassa ohikulkijoista halukkaita vastaajia. Toisinaan sai palkkioksi suklaalevyn, joskus kahvipaketin. Joskus silloin kysyttiin, haluaako jatkossa kutsuja gallup-tilaisuuksiin. Niihin sitten tuli kutsu erikseen vähän sen mukaan, mikä oli henkilön ikä jne. Toisinaan huomasin, että jotkut kyselyt oli tarkoitettu vain nuorille - tai sitten poimijat eivät kehdanneet yrittää kalastaa vanhempiensa tai mummonsa ikäisiä haastateltavia. Vinoutumaako? Ehkä.

Samoin Helsingin Kaisaniemenkadulla oli firma, jolla oli ovet auki kadulle, sai käydä kysymässä, oliko jotain kiinnostavaa meneillään. Kun tiesi, mikä firma se oli.

Minulle ainakin sattuu nykyään  ajoittain sellaista, että selatessani nettiä tupsahtaa ruutuun joku kysely, ja jos siihen vastaa, niin sen jälkeen tulee kysymys, haluaako asettua pysyvästi haastateltavaksi. Ilmeisesti tapa ja laatu, jolla on  aiempaan kyselyyn vastannut, innoittaa tällaiseen poimintaan. 

Yleensä en vastaa niihin, koska niissä on usein järjenvastaisia kysymysasetteluja. Esim. nautintoaineita tai elintapoja kartoitettaessa ei ole mahdollista vastata, että ei ole koskaan käyttänyt alkoholia tai tupakoinut. Ilmeisesti monikaan kysymyssarjojen laatija ei ymmärrä, että sellaisia ihmisiä todella on olemassa, ja että ellei sellaista mielipidettä voi tuoda julki, koko vastaus vinoutuu.

On myös kyselyjä, joihin ei voi vastata valehtelematta ainakin jossain kohdassa. Sopii siis miettiä, kuinka järkevää koko gallup-touhu oikeastaan on.

Minulle ei enää henkilökohtaisesti niitä tule, koska olen salannut osoitteeni ja kieltänyt myymästä sitä. Mikä ei välttämättä toimi.

Kuinkas se nyt olikaan, ensin tulee vale, sitten emävale....

Kommentit (0)

Gallup-tutkimuksen utkimusjoukon ei tarvitse olla kovinkaan suuri, jos se on tasapainotettu kysymyksen edellyttämällä tavalla. Käytännössä tutkimuksissa vastaajien taustamuuttujia kontroilloidaan niin sanotulla ositetutlla otannalla. Se tarkoittaa, että vastaajien joukon sukupuoli-, ikä ja asuinpaikkajakauman pitäisi vastata mahdollisimman hyvin koko maan jakaumaa. Vastaajien tietoja ostetaan esimerkiksi Väestörekisterikeskukselta.  Väestörekisterikeskus  myy kansalaisten yhteystietoja yrityksille paitsi kysely- myös suoramarkkinointitarkoituksia varten. Kansalainen voi halutessaan kieltää omien tietojensa myynnin.

Kommentit (0)

Vastauksesi