Miten eri kalalajit ovat päässeet erilaisiin hyvinkin eristäytyneisiin...

Miten eri kalalajit ovat päässeet erilaisiin hyvinkin eristäytyneisiin...

Miten eri kalalajit ovat päässeet erilaisiin hyvinkin eristäytyneisiin vesistöihin. Maanpinnan kohoaminen jääkauden jälkeen ja vesistöjen pirstoutuminen selittää asiaa, mutta selittääkö se kaikkea? Lähes joka lätäkössä on kaloja. Voiko kalan mäti kulkeutua esimerkiksi vesilinnun räpylöissä vesistöstä toiseen? Toivon erittäin asiantuntevaa ja kattavaa vastausta.
T: Antti

Vastaus

Luonnostaan esimerkiksi Lapin tunturijärviin kalat ovat jääneet mainitsemasi jääkauden jälkeisen maan kohoamisen vuoksi. Yhtenäiset suurjärvet kuroutuivat silloin erillisiksi järviksi ja näin myös kalat jakaantuivat erillisiin populaatioihin.

Monien syrjäisten lampien kalakannat ovat kuitenkin ihmisen perustamia. Kaloja on istutettu lampiin ja järviin asutuksen alkuajoilta lähtien.

Mutta ei teoria linnuista mädin kuljettajina lampareesta toiseen ole täysin tuulesta temmattu sekään. Näin asiaa pohdiskeli Ari Saura Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta:

”Pieniä matkoja saattaa kevätkutuisten kalojen mäti teoriassa kulkeutua esim. lokkien räpylöissä tai höyhenissä, kun ne tulevat kutupaikoille herkuttelemaan. Monien kalalajien mäti (esim hauki ja useimmat särkikalat) on takertuvaa ja voi tarttua kutupaikalla mellastaviin lintuihin. Kovin pitkää ilmakuljetusta mäti ei kuitenkaan kuivumatta kestä. Tämä on siis teoriaa. Mitään tutkimuksia aiheesta en tiedä tehdyn.

Moniin Lapin tunturijärviin on kuskattu ihmisen toimesta kalaa. Esimerkiksi siikaa on istutettu runsaasti. Kuten myös taimenta ja nieriää. Monesta kalattomasta järvestä on tullut näin runsaskalainen kun elintilasta ei aluksi tarvitse kilpailla ja petokalat puuttuvat. Myös kymmenpiikkiä on voitu kuljettaa täkykalaksi tai ravinnoksi esim. siialle tai taimenelle.”

t. Ari Saura

`•.¸¸.•´¯`•.¸.•´¯`•...¸>¸.

Kommentit (0)

Vastauksesi