Miten eksoplaneetoista saadaan niin tarkkaa tietoa?

Miten eksoplaneetoista saadaan niin tarkkaa tietoa?

Vielä jokunen vuosi sitten ei oman aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja pystytty ollenkaan edes havaitsemaan mutta nyt niistä saadaan jo niinkin tarkkoja tietoja, kuin, että ovatko ne kiviplaneettoja ja onko niiden ilmakehässä vettä? Miten nuo koostumustiedot saadaan?

Vastaus
22.09.201921:34
74428
12

Eksoplaneettojen koostumustiedot saadaan niiden spektristä, yleisemmin kun planeetta kulkee oman aurinkonsa ja meidän välistä, kyseisen auringon valon spektri muuttuu eksoplaneetan ilmakehän koostumuksen mukaisesti. Joskus, tarpeeksi isojen eksoplaneettojen tapauksissa, voidaan havainnoida niistä heijastuvaa valoa, vaikka ne eivät oliskaan meidän ja aurinkonsa välissä. Myös eksoplaneettojen koosta pystytään arvioimaan sen koostumusta, pienet ovat kiviplaneettoja, isot kaasuplaneettoja, aivan kuten meidän omassa aurinkokunnassammekin.

Eksoplaneettojen etsiminen perustuu joko siihen, että tähden valon voimakkuus vaihtelee, kun eksoplaneetta kulkee sen ja meidän välistä (Transit Method) tai siihen, että tähden etäisyys meistä vaihtelee, kun eksoplaneetta "huojuttaa" sen rataa (Radial Velocity Method).

Tähtitieteilijät toivovat, että tulevaisuuden yli 30-metrisillä (peili) kaukoputkilla voitaisiin havainnoida eksoplaneettoja suoraan.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi