Miten asumiskuluja voi verrata?

Miten asumiskuluja voi verrata?

Jos asun Helsingissä,mutta harkitsen muuttoa vaikkapa Järvenpäähän. Asuntojen hinnat ovat jälkimmäisessä paikassa Helsinkiä edullisemmat, mutta sekä seutuliikenteen liput että auton osto, kuluineen nostavat kokonaiskustannuksia. Eli miten voi järkevästi ja tarkasti verrata kumpi tulee kukkarolle edullisemmaksi elämisen kannalta??

Vastaus
21.10.201411:40
82719
22

Jos ei ole Exceliä tai Open Officen Calc:ia käytettävissä, niin sitten ihan ruutupaperille kaksi saraketta: Helsinki ja Järvenpää. Niiden alle sitten kummankin asuinpaikan vuosikulut ja lopuksi kerrotaan oletettujen työ- tai elinvuosien määrällä (jotta pitempiakaiset investoinnit saadaan vertailukelpoisiksi).

Tarkan laskelman kertominen ei muilta kuin sinulta taida onnistua, ainakaan kun et kerro asutko vuokralla vai omistusasunnossa, montako teitä on, missä töissä jne. Mutta mukaan kannattaa ainakin ottaa mainitsemasi asuinkulut, verotus (Hki 18.5%, Järvenpää 19.75% + erilaiset kiinteistövero%), työmatkakulut (löytänet HKL:n ja VR:n sivuilta), autokulut (jos sitä ei Hesassa tarvitse, laske esim oheisella laskurilla).

Kannattaa myös miettiä ei-rahalla mitattavia asioita, kuten ympäristönn tarjoamat palvelut, viihteet ja luontoarvot, kaverit (jos Hesassa, niin kylästelevät harvemmin J-päässä) jne.

Ei muuta kuin laskemaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi