Miten ajatus syntyy?

Miten ajatus syntyy?

Kun liikutan kättäni, aivoissa tapahtuu jotain ennen sitä. Tuo jotain on sähköistä ja kemiallista hiukkasten liikettä, joka voidaan todentaa nykyisin kuvantamismenetelminkin. Mutta mitä tapahtuu ennen kuin nuo hiukkaset lähtevät liikkeelle aivoissa? Eli mikä ne saa liikkeelle? Onko ajatus perimmäiseltä olemukseltaan sidottuna noihin hiukkasiin (eletroneihin ja molekyyleihin/atomeihin) aivoissa vai onko se jotain aineetonta?

Vastaus

Tässäpä kysymys johon emme kyllä osaa vastata. Aivot ovat äärettömän monimutkainen elin ja vieläkään ei aivan tarkasti tiedetä, miten sähköinen toiminta muuttuu kokemukseksi. Ihmisen aivoissa on valtava määrä, noin 100 miljardia hermosolua. Ne ottavat jatkuvasti vastaan informaatiota, varastoivat ja käsittelevät sitä sekä tuottavat itse lisää. Hermosolut eli neuronit lähettävät signaaleja toisilleen. Signaalit ovat sähköisiä, mutta siirtotapa solujen välillä on kemiallinen. Signaalit välittyvät aivojen välittäjäaineiden välityksellä. Miten sitten aivoissa tapahtuva solujen sähköinen aktivoituminen synnyttää tietoisen kokemuksen ja kyvyn abstraktiin ajatteluun ja reflektioon? Ehkä neurotieteen edistyessä prosessia opitaan ymmärtämään paremmin.

Eilaista materiaalia, tieteellisempää selvitystä ja maanläheisempää pohdintaa aiheesta löytyy runsaasti verkosta. Kansantajuisesti ja hyvin seikkaperäisesti aivojen rakennetta ja toimintaa esittelee tiedekirjoittaja Rita Carterin teos Aivot (Readme, 2016).

 

Kommentit (0)

Vastauksesi