Miten aivojen laaja-alainen kehityshäiriö eroaa autismista ja aspergerin...

Miten aivojen laaja-alainen kehityshäiriö eroaa autismista ja aspergerin...

Miten aivojen laaja-alainen kehityshäiriö eroaa autismista ja aspergerin syndroomasta ym.? Kaikkihan kuuluvat samaan kastiin, mutta nykyään laaja-alaiselle kehityshäiriölle on kuulemma oma diagnoosinsa. Ja mitä käytännössä tarkoittaa aivojen varsin laaja-alainen kehityshäiriö, tarkoittaako esim. autismia, aspergerin syndroomaa vai jotain siltä väliltä?

2 vastausta

Laaja-alaisen kehityshäiriön diagnoosia ei valitettavasti löytynyt. Autismi- ja Aspergerliitto ry:n sivuilla on lueteltu keskushermoston kehityshäiriöt, jotka kuuluvat autismin kirjon oireyhtymiin:

autistinen oireyhtymä
Aspergerin oireyhtymä
Rettin oireyhtymä
disintegratiivinen kehityshäiriö
laaja-alainen kehityshäiriö

Yhdistyksen sivuilla on lisätietoa oireyhtymistä (ks. vasen palkki): http://www.autismiliitto.fi/index.phtml?s=33

Juuri laaja-alaisesta kehityshäiriöstä sieltä ei valitettavasti kuitenkaan löytynyt tietoa.

Laaja-alaiseen kehityshäiriöön viitataan joissain yhteyksissä termillä epätyypillinen autismi. Tieteen kuvalehdessä (1/2003) epätyypillistä autismia kuvattiin sanoin "Lapsella on klassisen autismin tai Aspergerin oireyhtymän oireita, tosin usein lievinä. Lapsi viihtyy usein omissa oloissaan."
http://users.kymp.net/p204188a/autismi.htm

Termin perään lisätään usein kirjainyhdistelmä PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified). http://info.med.yale.edu/chldstdy/autism/pddnos.html Se näyttäisi maallikon silmin viittaavan oman diagnoosin sijaan siihen, että oireyhtymään kuuluvat täsmällisemmin määrittelemättömät kehityshäiriöt, joiden ei voida katsoa kuuluvan neljään muuhun ryhmään (autistinen, Aspergerin jne.).

Tarkan tiedon saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä Autismi- ja Aspergerliittoon. Se palvelee asiakkaitaan jälleen elokuussa, kesälomien loputtua.

Autismi- ja Aspergerliiton yhteystiedot:
Puh. (09) 7742 770
Junailijankuja 3, 00520 Helsinki

Liitolle voi lähettää kysymyksen myös sähköisessä muodossa:
http://www.autismiliitto.fi/palaute

Kommentit (0)
29.03.201404:38
92
64

Autismin ja asbergerin diagnoosi

Autismi todetaan harvoin alle 2-vuotiaalla. Puhumattomuus on usein merkki autismista. Puhuva alle kouluikäinen saa usein diagnoosin “lievä autismi” tai hyvätasoinen autismi”. Ennen diagnoosi saattoi olla Asberger, mutta siitä ollaan luopumassa.

http://www.vauva.fi/keskustelu/1051063/ketju/autismin_diagnosointi_2_vuo...

Kommentit (0)

Vastauksesi