Mitähän mahtaa olla kaurakuitu ja miten sitä valmistetaan ?

Mitähän mahtaa olla kaurakuitu ja miten sitä valmistetaan ?

Mitähän mahtaa olla kaurakuitu ja miten sitä valmistetaan ? Kaurakuitua käytetään raakaaineena mm. eräissä leivissä (esim.Kuitu Kunkku) lisäämään kuitupitoisuutta. Se on kuitenkin eri aine kuin kauralese, jonka kuitupitoisuus on valmistajasta riippuen 18 % tai alle saksalaisen kaurakuitutuotteen kuitupitoisuudeksi kerrotaan 91%.
Löysin myös Kaura Kuitunen-nimisen aineen, jonka sanotaan olevan kypsää kaurarouhetta, kuitupitoisuus 61%. Onkohan siihen rouhittu akanat ja oljetkin mukaan?
Haluaisin tietää myös em. tuotteiden liukoisen kuidun määrän.

Vastaus

Viljanjyvä koostuu kuorikerroksista, aleuronikerroksesta, ytimestä ja alkiosta. Kuorikerrokset sisältävät kuitua ja kivennäisaineita, aleuronikerros sisältää proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Jyvän ytimessä on paljon hiilihydraatteja ja proteiineja. Alkio sisältää rasvaa, proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Alkio on jyvän ravintorikkain osa.

Viljoja jauhettaessa eli myllytettäessä jyvät käytetään joko kokonaisina tai ilma kuoriosia. Silloin jyvät erotetaan akanoista. Kauran jyvä on tiukan kuorikerroksen ympäröimä. Jyvä kuoritaan erityisissä kuorimakoneissa hiomakiven avulla.

Viljakasvien kuitu on sulamatonta hiilihydraattia, joka ei hajoa ihmisen ruoansulatuselimistössä. Vesi-liuokoiset kuidut imevät itseensä ruoansulatuselimistössä vettä ja synnyttävät siksi kylläisyyden tunteen. Veteen liukenemattomat kuidut lisäävät bakteerien määrää suolistossa ja kasvattavat ulosteen painoa ja tilavuutta. Kaura sisältää paljon vesiliukoista kuitua kun taas vehnä enemmän veteen liukenematonta. Kauran jyvä sisältää runsaasti beetaglukaania. Se on viljan liukoinen kuitu, joka säännöllisessä päivittäisessä käytössä ylläpitää normaalia veren kolesterolia.

Elintarvikkeiden koostumustietopankista Finelistä löytyy seuraavat tiedot kaurasta: Kaurahiutaleiden ja kaurajauhon kokonaiskuitupitoisuus on 10%, veteen liukenemattoman kuidun pitoisuus niissä 4,6%. Kauraleseen kokonaiskuitupitoisuus on 17,5%, veteen liukenemattoman 16,7%.

Kysymyksessä mainituista tuotteista Kuitukunkkua valmistaa Vaasan Oy. Vaasan Oy:n kuluttajapalvelusta kerrottiin seuraavaa: Kauralese valmistetaan myllytyksen yhteydessä seulomalla ja se sisältää jyvän kuoriosan sekä osia kuorikerroksen alta ja ytimestä. Kaurakuitu puolestaan valmistetaan kauraleseestä tiivistämällä. Kauran kuidusta liukoista on alle 5 %, joten Vaasan Kuitukunkku Vaalea -leivässä liukoisen kuidun osuus on melko pieni.

Lähteet ja lisätietoa aiheesta
Ruokatieto
http://ruokatieto.fi/
Fineli elintarvikkeiden koostumustietopankki
http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi
Leipätiedotus
http://www.leipatiedotus.fi/
MyllynParas
http://www.myllynparas.fi
Vaasan Oy:n kuluttajapalvelu
http://www.vaasan.com/public/fi/02_kuluttajapalvelu/index.jsp

Kommentit (0)

Vastauksesi