Mitä Viimeinen mohikaani oikeasti sanoi?

Mitä Viimeinen mohikaani oikeasti sanoi?

Mitä Viimeinen mohikaani oikeasti sanoi? Tuskin ainakaan suomen kielellä ilmoitti että "villiä länttä enää ole ei": Toisin kysyen mikä loppujen lopuksi oli viimeinen intiaaniheimo ja miten tuo sanoma kääntyisi kielelleen?

Vastaus

Yhdysvalloissa elää vuoden 2006 väestölaskennan mukaan yli miljoona alkuperäisasukasta, jotka kuuluvat 500 eri kansaan. Kanadassa alkuperäisasukkaiden määrä on liki 700 000.

Yhdysvaltain intiaanikansat puhuvat edelleen noin 175 omaa kieltä. Kanadassa puhutaan 65 alkuperäiskieltä.

Kaikki kielistä eivät enää ole kovin elinvoimaisia, mutta esimerkiksi lakotan, ojibwan, creen ja navajon puhujat käyttävät kieliään päivittäin. Näitä ja useita muitakin intiaanikieliä käytetään kouluopetuksessa. Lisäksi joillain kielillä mm. ilmestyy sanomalehtiä.

Mohikaanit eli mahicanit, nykyään Stockbridgen intiaanit, kuuluvat algonkinien kielikuntaan. Alun perin mahicanit elivät etupäässä nykyisen New Yorkin valtion alueella, mutta myös osissa Massachusettsia ja Vermontia sekä Connecticutin luoteiskolkassa.

Nykyisen nimensä, Stockbridgen intiaanit, heimo sai luovutettuaan maansa vuonna 1724 englantilaisille ja siirryttyään asumaan Stockbridgen lähetysasemalle. Stockbridgen mahicaneja oli 1970-luvulla 500. Mahicanin kieli on hävinnyt 1900-luvulla.

Mahicaneja ei pidä sekoittaa moheganeihin. James Fenimore Cooper tuskin itsekään tiesi, kumpaa kansaa hän tarkoitti romaanissa Viimeinen mohikaani, sillä hänen "mohikaaninsa" asuivat New Yorkin sisämaassa, mikä viittaa mahicaneihin, mutta nuorella Uncasilla on tunnetun moheganpäällikön nimi.

Lähteet:

Pentti Virrankoski:
Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit : intiaanikansojen kulttuuri ja historia Rio Grandelta Yukonjoelle (SKS 1994)
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1572578__S951-717-788-7__Or...

http://en.wikipedia.org/wiki/Native_Americans_in_the_United_States

http://en.wikipedia.org/wiki/Aboriginal_peoples_in_Canada#Demographics

http://www.civilrights.org/indigenous/language/

Kommentit (0)

Vastauksesi