Mitä vaikutusmahdollisuuksia minulla on yhteiskunassa?

Mitä vaikutusmahdollisuuksia minulla on yhteiskunassa?

Vastaus
08.10.200920:43
26726
102

Vaikutusmahdollisuuksia on yhteiskunnassa paljon. Yksi keskeinen mahdollisuus on äänestäminen, jos olet täysi-ikäinen. Vaikka toki yhdellä äänellä on suhteellisen pieni mahdollisuus vaikuttaa, yksi ääni toistettuna tuhat kertaa on jo ihan huomattava vaikutus. Jos haluaa vaikuttaa vielä aktiivisemmin, voi liittyä poliittiseen puolueeseen ja/tai asettua ehdolle vaaleissa. Vaikka esimerkiksi eduskuntavaalit vaativat melkoisia äänimääriä läpipääsyyn, voi pienissä kunnissa tai seurakuntavaaleissa päästä yllättävänkin vähillä äänillä päätöksentekijäksi.

Yhdistystoiminta on myös varteenotettava mahdollisuus vaikuttaa. Esimerkiksi kaupunginosayhdistyksissä tai muissa paikallisjärjestöissä voi vaikuttaa oman asuinalueen asioihin, sillä kunnallisessa päätöksenteossa pyydetään tällaisilta järjestöiltä lausuntoja monenlaisiin päätöksiin. Suomi on varsinainen yhdistysten luvattu maa, joten monenlaisia asioita voi päästä ajamaan erilaisten yhdistysten kautta. Yksityinen kansalainenkin voi toki vaikuttaa ottamalla yhteyttä esimerkiksi kansanedustajiin tai kirjoittamalla mielipidekirjoituksia lehtiin tai Internetiin.

Muita laillisia vaikuttamistapoja ovat esimerkiksi adressit, mielenosoitukset ja boikotit. Lakotkin ovat mahdollisuus ajaa tiettyjä tavoitteita työelämässä. Laittomia vaikuttamiskeinoja on toki olemassa myös, mutta niihin emme kannusta.

Erityisesti nuorille suunnattu vaikuttamisopas löytyy osoitteesta http://www.nuorilahti.net/upload/File/Julkaisut/Vaikuttamisopas_2009.pdf. Suomi.fi-sivustolle on kerätty erityisesti vaalien kautta vaikuttamiseen liittyviä linkkejä osoitteessa http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/aiheet/laki_ja_oikeusturva/vaalit_ja_v....

Kommentit (0)

Vastauksesi