Mitä uusimmat kielenkäytön oppaat suosittavat: Lucian päivä, Lucian-päivä...

Mitä uusimmat kielenkäytön oppaat suosittavat: Lucian päivä, Lucian-päivä...

Mitä uusimmat kielenkäytön oppaat suosittavat:
Lucian päivä, Lucian-päivä, Lucianpäivä vai lucianpäivä?

2 vastausta

"Lucian päivä" on etunimen sisältävä juhlapäivän nimi, joka kirjoitetaan sanaliitoksi samaan tapaan kuin "Liisan päivä". Lucian päivä ei ole niin vakiintunut suomenkieliseen kulttuuriin, että erisnimen osuus olisi häipynyt taka-alalle (toisin kuin esim. vapunpäivä). Näin ollen ei siis kirjoiteta "lucianpäivä". Samoin kuin Lucian päivä kirjoitetaan esim. toukokuinen Flooran eli Kukan päivä.

http://www.kotus.fi/?i=457&s=2607#faq_457
http://www.kotus.fi/?s=2244

Kommentit (0)
13.12.201811:57
11488
8

Tämänvuotisen lucianpäivän (Lucian päivän) kunniaksi vilkaisu toiseen uuteen lähteeseen...

Kysymystä käsiteltäessä vuonna 2012 oli Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta (Kotimaisten kielten keskus) vuonna 2007 ilmestyneen ensimmäisen painoksen lisäksi olemassa jo pari uudistettua laitosta. Nyt on kirjaston hyllyssä uusimpana 13., korjattu painos vuodelta 2017, kutakuinkin saman asiantuntijajoukon tekemänä kuin alkuperäinenkin.

Kaikissa 13 painoksessa esitetään Lucian päivän vaihtoehtoiseksi kirjoitustavaksi lucianpäivä, selityksenä: "rajanveto nimipäiviin ei aina ole ehdoton".

Esimerkkejä nimipäivistä ja niihin rinnastuvista juhlapäivien nimistä (v. 2017 sivulla 46): Liisan päivä, Runebergin päivä.
Esimerkkejä päivistä, vuotuisista juhlapäivistä yms. (mts. 54): juhannus, vappu, tapaninpäivä, halloween.

Kaksikielisillä paikkakunnilla pitkään asuneelle tämä 13.12. on tuttu ja vakiintunut, ja siksi opaskirjan sallivampi ohje ilahduttaa. Olikohan kirjastonhoitajalla jokin syy jättää mainitsematta tämä tuore tietolähde ja sen antama, hieman erilainen ohje... - HBL 13.12.2018 kertoo, kuinka juhlaa on jo vuosia tehty oppilaille tutuksi  suomenkielisessä koulussa kaksikielisen alueen tuntumassa.

Kommentit (0)

Vastauksesi