Mitä uskomuksia mahtaa liittyä/kuulua hämähäkkeihin?

Mitä uskomuksia mahtaa liittyä/kuulua hämähäkkeihin?

Vastaus

Hämähäkkeihin liittyy monenlaisia uskomuksia, jotka eroavat toisistaan aikakauden ja kulttuurin mukaan. Hämähäkkejä on muun muassa pidetty pahuuden symboleina, niiden on uskottu levittävän tauteja, ennustavan säätä, parantavan sairauksia ja tuottavan myös onnea. Esimerkiksi Intian Bengalissa hinduilla on ollut tapana kerätä hämähäkkejä häitä varten ja päästää ne sitten vapaaksi tuottamaan vastanaineille onnea. 100-luvulta jKr. lähtien verenvuotoa on yritetty estää hämähäkinseitillä, sillä seitissä on penisilliinin kaltaista haavoja parantavaa ainetta.

Eräässä suhteessa eri kansojen hämähäkkiperinne on samanlaista, sillä lähes kaikkialla hämähäkin turhaa tappamista on pidetty epäonnea tai jopa kuolemaa tuottavana. Hämähäkin tappaminen on rinnastettu oman onnensa tappamiseen. Tappamiskielto on myös liittynyt kansan uskomuksissa tarinoihin hämähäkin tekemistä palveluksista milloin Jeesukselle, Daavidille ja Muhammedille. Hämähäkki nimittäin on pelastanut heidän henkensä kutomalla verkon näiden piiloluolan suuaukolle, jolloin takaa-ajajat ovat jättäneet luolan tutkimatta ja jatkaneet matkaansa. Meillä Suomessa on uskottu myös että hämähäkin tappamisesta seuraa isän tai äidin kuolema.

Kiinassa hämähäkkejä on pidetty tietoviisaina Kungfutsen apostoleina ja maanviljelijät huolehtivat edelleen hämähäkeistä ja rakentavat riisipelloille syksyisin olkimajoja niiden talvehtimiseksi. Hämähäkit auttavat heitä omalta osaltaan, riisituholaisten torjunnassa. Vanhan ja Uuden mantereen myyttiperinteessä taivaassa tai maan alla asuva hämähäkki on koko maailman luoja. Länsiafrikkalaisten uskomuksissa hämähäkin seitti taas on napanuora jumalan ja ihmisten välillä. Intiaanitaruissa vainajat kiipeävät hämähäkin seittiä pitkin taivaaseen.

Lähteitä:

Järvinen, Antero: Ihmiset ja eläimet. ”Humanistin eläinkirja” (Wsoy, 2000)
http://www.tiede.fi/arkisto/print.php?id=178&vl=
http://yliopistolehti.helsinki.fi/1996_15/ylart2.htm
http://www.hymy.fi/luontosarja/ihmeseitti

Kommentit (0)

Vastauksesi