Mitä tyypillisiä ruokia Englannissa on?Englannin tyypilliset ruoka-aineet ja...

Mitä tyypillisiä ruokia Englannissa on?Englannin tyypilliset ruoka-aineet ja...

Mitä tyypillisiä ruokia Englannissa on?
Englannin tyypilliset ruoka-aineet ja mausteet? Vaikuttaako maan sijainti maan ruokakulttuuriin?
Englannin ruuanvalmistusmenetelmiä ja -välineitä maassa käytetäää?
Miten Englannin pöytätapoja noudatetaan?
Miten maan uskonto vaikuttaa ruokailutapoihin ja siihen mitä maassa syödään?

Vastaus

Englantilaisella keittiöllä ja ruokakulttuurilla on melko tylsä maine. Johtuen maan sijainnista sodat ja valloitukset eivät ole vaikuttaneet siinä määrin kuin monissa Manner-Euroopan maissa. Perinteisen englantilaisen keittiön muotoutumiseen ovat luonnollisesti vaikuttaneet ilmasto, maantiede ja historia. Viimeksi mainitussa etenkin Brittiläisen Imperiumin siirtomaahistoria ja toisen maailmansodan jälkeinen maahanmuutto, jolloin perinteiseen englantilaiseen keittiöön on tullut vaikutteita mm. Intiasta, Bangladeshista, Pakistanista,Thaimaasta ja Kiinasta. Puritaanien uskonnollinen perintö on osaltaan vaikuttanut perinteisen englantilaisen keittiön tiettyyn yksinkertaisuuteen ja luonnonmukaisuuteen ; ei voimakkaita makuja eikä mausteita.

Perinteisen keittiön ruoka-aineita ovat olleet leipä, juusto, paistettu ja paahdettu liha, keitetyt vihannekset, kala. Englantilainen arkiruoka on aika rasvaista ja tuhtia, monesti rasvassa uppopaistettua ja siis epäterveellistä.
Maineikkain brittiläisen ruokakulttuurin osio on ehdottomasti englantilainen aamiainen (Bacon and eggs). Klassinen aamupala sisältää useita ruokalajeja ; munia, paistettua pekonia, paahtoleipää, makkaroita, papuja, herkkusieniä, tomaattia, teetä tai kahvia.

Englannissa syödään paljon pikaruokaa, josta tyypillinen esimerkki on Fish and chips eli uppopaistettua leivitettyä kalaa ja ranskalaisia perunoita maustettuna suolalla ja viinietikalla.

Perinteiseen englantilaiseen keittiöön kuuluvat monet liharuoat. Viikonlopun ateriat nautitaan yhdessä ja ruoanvalmistukseen käytetään aikaa. Tyypilliseen ateriaan on kuulunut paahtopaisti (nauta, porsas, lammas), paistinperunat tai peruna-jauhelihalaatikko. Lisänä kastikkeita ja keitettyjä vihanneksia, herneitä, papuja, ruusukaalia ja porkkanaa. Ateriaan voi myös sisältyä esim. jauhoista, maidosta ja munista valmistettu rapeaksi rasvassa paistettu Yorkshire Pudding. Riista ja kala kuuluvat englantilaiseen ruokapöytään.

Englantilaisten perinneruokien luetteloon kuuluvat myös erilaiset makkarat (bangers), piiraat (täytteenä esim. sianliha, munuaiset, lammas, kana), monenlaiset voileivät, juustot (esim. Cheddar ja Stilton), pikkelssit ja muut vihannessäilykkeet ja maustekastikkeet (esim. Worcestershire).

Makeista ruokalajeista on mainittava monenlaiset kakut (cakes) ja makeat jälkiruokapuddingit tarjoiltuna monesti jäätelön ja kastikkeen kanssa.

Juomista on tee tietysti legendaarisin. Teen kanssa tarjotaan teeleipiä (scones), kakkua, hilloa ja kermavaahtoa. Englantilainen olutkulttuuri ja olutvalikoima ovat niinikään maailmankuuluja.

Oman lukunsa muodostavat etniset (nouto)ruoat, esim. erilaiset Curryt eli intialaistyyppiset pataruoat. Englannin suosituin pubiruoka-annos taitaa olla Chicken Tikka Masala. Englantilainen ruokakulttuuri on nykyisellään hyvin kansainvälinen. Oman leimansa ovat lyöneet Intian, Kiinan ja Kaakkois-Aasian lisäksi esim. Afrikan alue, Turkki, Karibia ja Italia ja Espanja.

Puritaanien vaikutus näkyy kyllä siinä perinteisimmässä englantilaisessa ruokakulttuurissa. Britannian eri etnisillä ja uskonnollisilla väestönosilla on (esim. muslimit, juutalaiset) on luonnollisesti omat ruokaa koskevat säädöksensä.

Lähteitä : Ontto-Panula, Terhi : Ruokaa maailmalta. WSOY, 2005.
Wikipedian laaja artikkeli englantilaisesta keittiöstä http://en.wikipedia.org/wiki/English_cuisine
http://fi.wikipedia.org/wiki/Brittil%C3%A4inen_keitti%C3%B6
http://www.matkaopas-bournemouth.com/bournemouth-ruokajuoma.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi