Mitä tekemistä Joulupukilla on Coca-Colan ja Ahvenanmaan kanssa vuonna 1932?

Mitä tekemistä Joulupukilla on Coca-Colan ja Ahvenanmaan kanssa vuonna 1932?

3 vastausta

Olisiko vuosi sittenkin ollut jo 1931? Nimittäin nykyisen Joulupukin ulkonäöstä saamme kiittää ahvenanmaalaista syntyperää ollutta Haddon Sundblomia. Vuonna 1931 Coca-Cola pyysi häntä luomaan joulumainoksen jossa olisi Joulupukki. Siihen asti Joulupukin asu oli ollut vihertävän ja sinertävän värinen. Sundbolm kuitenkin puki Joulupukin punaiseen turkisreunaiseen nuttuun. Ensimmäistä kertaa Sundblomin Pukki esiintyi Saturday Evening Postissa 1931. Sundblom sai tehtäväkseen seuraavienkin vuosien joulumainoksen, ja aina hän piirsi Pukille punaiset vaatteet. Lyhyessä ajassa tämä kuva vakiintui, ja nykyisinkin ovia kolkuttelee punanuttuinen Pukki.

Lähteet:
http://www.coca-cola.fi/about/cc_joulupuk.html
http://www.geocities.com/joulumaa/pukki.html

Hyvää joulua toivoo iGS-toimitus
Helsingin kaupunginkirjasto

Kommentit (0)
13.12.201611:52
9268
44

Coca-colan suomenkielisellä sivustolla on ihan hyvä tarina vieläkin, mutta osoite on muuttunut.

 

Kommentit (1)
Kiitos. Ja näköjään se alkuperäinen tarina on siirtynyt UK-saitilta emäyhtiön saiti... Kiitos. Ja näköjään se alkuperäinen tarina on siirtynyt UK-saitilta emäyhtiön saitille: http://www.coca-colacompany.com/stories/coke-lore-santa-claus
13.12.2016 13:43 Telttu Ella 18159
12.12.201616:27
18159
12

Coca-Cola -sivuston linkki ei toimi; sen tilalle on tullut http://www.coca-cola.co.uk/stories/coca-cola-and-father-christmas-the-su..., joka ei valitettavasti ole ihan yhtä perusteellinen kuin vanha tarina oli.

Haddon Sundblom ei kylläkään ole kotoisin Ahvenanmaalta, vaan on syntynyt USA:ssa. Haddonin isä Karl Wilhelm Sundblom sen sijaan syntyi Ahvenanmaalla, kuten kertoo Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Haddon_Sundblom (ja enkuksi vähän poidemmin: https://en.wikipedia.org/wiki/Haddon_Sundblom). Jäin miettimään mahtoikohan isä-Sundblom lähteä Suomesta jo ennen itsenäisyyden julistusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi