Mitä tehdä kun tietää olevansa älykkyytensä puolesta hiukan alakantissa?

Mitä tehdä kun tietää olevansa älykkyytensä puolesta hiukan alakantissa?

Se että havaitsee itsensä tyhmäksi, on todellinen tabu. Sellaista ei tosissaan kukaan tunnusta. Minä olen kuitenkin läpi työelämän saanut joka päivä sen mielessäni todeta ja huomata. Eläkkeellekin tämä itsetunnon puutteen aiheuttaja seuraa. Kukaan ammattiauttaja ei liioin sitä voi auttaa, siihen ei ole pillereitä. En ole koskaan voinut kuulua mihinkään yhdistykseen tai harrastustoimintaan, kun hoksottimet eivät riitä. Aloitekyky on huono kun ei ole tekemisen varmuutta. Tilannekomiikan taju ei pelaa. Tekisipä mieli perustaa yhdistys ihmisille, joilla on Hiukan Huonot Hoksottimet - mutta en osaa. Kysymys kai kuuluu, mitä tehdä kun tietää olevansa älykkyytensä puolesta hiukan alakantissa? Kenties vain hiukan, mutta se sitten riittääkin jo siihen että putoaa monesta asiasta pois. Ei perhettäkään ole, tietenkään (vaikka ei se tyhmyys aina perheen perustamistakaan sulje pois, minulla sekin siitä aiheutui.) Itse havaitsen kyllä toisen ihmisen älykkyyden, se näkyy heti silmistä ja sen kuulee puheista. Viisaampi kätkisi tällaisen tiedon kaikin voimin, mutta minäpä olen juuri niin tyhmä että haluan tästä puhua. Masennus on yleisnimi jonka alle tämäkin ehkä sopii, mutta on niin paljon masentuneita, joihin tämä ei päde. Minuunko ainoastaan?

Vastaus

Onpa mielenkiintoinen kysymys ja pohdinnan aihe. Oikeassa olet siinä, että ihmiset usein leikillään nimittelevät itseään tyhmäksi, kun ovat huomanneet epäonnistuneensa jossain asiassa. Yleensä ihminen on taipuvainen pitämän itseään vähintään keskinkertaisen älykkäänä, ellei sitten pikemminkin fiksuimpaan kansanosaan kuuluvana (suurin osa autoilijoistakin pitää itseään keskinkertaista parempana kuljettajana!).  

Mitä se älykkyys sitten on? Mensa ry määrittelee sen mm. uusien asioiden oppimis- ja ongelmanratkaisukyvyksi. Älykkyyden määritelmä ei ole mitenkään yksiselitteinen eikä älykkyys ole tarkasti mitattavissakaan, vaikka erilaisia älykkyystestejä onkin kehitetty. Älykkyys on vain yksi lahjakkuuden puolista, ihmisellä voi olla lahjakkuutta vaikkapa ihmistenvälisissä suhteissa ("sosiaalinen äly"), kädentaidoissa, musiikissa, itsetuntemuksessa...

Tabu tyhmyys kyllä on, siinäkin olet oikeassa. Tyhmyyteen liittyy niin voimakas arvolataus, käytetäänhän "tyhmä" sanaa etenkin haukkumamielessä. Yhteiskuntamme arvostaa tietenkin älykkyyttä, mutta miksi sen pitäisi automaattisesti merkitä tyhmien väheksymistä? Tärkeä lähtökohta itsensä tuntemiseen on rehellinen itsearviointi. Entisen presidenttimme Paasikiven sanoin: "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen". Tyhmyytensäkin voi hyväksyä ja elää sovussa sen kanssa, huumori on siinä erinomaisena apuna (ehdotuksesi Hiukan Huonot Hoksottimet -yhdistyksestä huvitti minua kovasti!). Jos asian hyväksyy, sen voi jättää taakseen ja keskittyä elämän hyviin puoliin, sillä se mihin keskittyy tuppaa lisääntymään. Tässä hyväksymisessä ammattiauttajista voi olla iso apu, sillä huono itsetunto kertoo siitä, että et ole "sinut" asian kanssa. Ammatti-ihminen osaa myös arvioida liittyykö asiaan masennusta, joka "tyhmistää" ihmistä entisestään. Masennus on hoidettavissa oleva sairaus, mutta siitä hankala, että saattaa piileskellä vaikka vuosikymmeniä antaen näennäisesti vain melko vähäisiä oireita, esim. ulkopuolisuuden ja huonommuuden tunteita.

Olen itsestäni ja läheisistäni huomannut, että ihminen ottaa mielellään jonkin puutteensa tai vikansa "lempilapsekseen", jolla selittää elämänsä epäonnistumiset ja jota voi käyttää tekosyynä, ettei mitään tarvitsisi yrittääkään. Jollakulla se on rahan puute, toisella vaikkapa ruma nenä tai ujous, mikä kullakin. Tämän puutteen kautta ihminen saattaa kokea koko elämänsä ja katsoo tulevaisuuttaan. Kysymykseesi, mitä tehdä kun tietää olevansa älykkyytensä puolesta alakantissa, vastaan siis: unohda älykkyys tai sen puute, ja keskity miettimään vahvuuksiasi! Olet lahjakas kirjoittaja ja osaat muotoilla ajatuksesi selkeästi, voisitko ajatella esim. päiväkirjan pitoa tai kirjoituspiiriä? Nautitko käsillä tekemisestä? Kirjastoissakin on monenlaisia harrastusmahdollisuuksia lukupiireistä novellikoukkuun ja askarteluun, eikä rima ole korkealla. Etsi asioita joiden tekemisestä nautit. Jos tuntuu vaikealta löytää sellaisia, suosittelen kuitenkin ammattiauttajan luona käyntiä. Ammatti-ihmisillä on sellaisia näkökulmia ja keinoja, joita me"kyökkipsykologit" emme hallitse.

Hienoa, että uskallat miettiä tyhmyyttä ja nostit sen pohdintaan tätäkin kautta. Kaikki eivät voi olla huippuälykkäitä, mutta viisaammiksi voimme jokainen yrittää tulla. Jos perustat sen HHH-yhdistyksen, niin minusta saat ensimmäisen jäsenen!

 

www.helmet.fi/fi-Fi/Tapahtumat_ja_vinkit

 

 

 

 

Kommentit (1)
Kiitos! Vastaus on annettu juuri oikeassa hengessä, vastattu siihen mitä kysyjä tarkoit... Kiitos! Vastaus on annettu juuri oikeassa hengessä, vastattu siihen mitä kysyjä tarkoittikin. Tuo, että ihminen ottaa helposti jonkin vikansa "lempilapsekseen", on pohdinnan arvoinen näkökohta. Vastaus oli kaiken kaikkiaan kannustava!
29.9.2014 13:48 Virpi S. 143

Vastauksesi