mitä tehdä kun minulle tulee huono omatunto niin helposti?

mitä tehdä kun minulle tulee huono omatunto niin helposti?

esim jos vitsailen jotain jostain ihmisestä niin jälikäteen tulee itselle huono omatunto että miksi sanoin noin vaikkei tarkoitus ollut paha...

Vastaus

Liiallinen asioiden murehtiminen voi olla merkki yliempaattisuudesta. Liian kiltti henkilö on huolehtijatyyppi, joka kuormittuu sekä omista että toisten murheista. Herkkä omatunto aiheuttaa syyllisyydentunteen, joka pakottaa huolehtimaan monenlaisista asioista ja usein vieläpä turhaan. Monesti käyttäytyminen on opittu esimerkiksi omilta vanhemmilta, jotka ovat saattaneet olla ylisuojelevia.

Yksinkertaisuudessaan murehtijan kannattaa oppia kohtaamaan negatiiviset ajatukset ja jatkamaan elämäänsä. Huonon omantunnon kolkuttaessa nimeä alkajaisiksi huolesi esimerkiksi kokonaisen lauseen muotoon. Kohtaa ajatuksen sisältö sekä sen aiheuttama tunne. Totea itsellesi esimerkiksi: "Nyt murehdin." Anna sitten ajatuksen mennä ohitse. Sovi itsesi kanssa, että voit käyttää murehtimiseen ainoastaan rajatun määrän aikaa. Jo 20 minuuttia viikossa takaa, että mieli saa negatiiviset asiat käsiteltyä. Tarkoituksena on, että aikaa myöten murehtimiseen käytetty aika alkaa tuntua turhan pitkältä, mikä tekee negatiivisista ajatuksista ja tuntemuksista vähitellen merkityksettömiä.

Kommentit (0)

Vastauksesi