Mitä tehdä isolle "löytötavaralle"?

Mitä tehdä isolle "löytötavaralle"?

Kotitiemme varteen ilmestyi joulukuussa polkupyörä, joka on siitä asti ollut nojallaan puuta vasten tien vieressä. Pyörä ja sen tangossa roikkuva kypärä näyttävät kaikin puolin ehjiltä, mutta nyt ne alkavat pikkuhiljaa peittyä lumiauran niiden päälle kasaamaan lumeen. Mihin tällaisista isoista "löytötavaroista" voisi ilmoittaa, joita ei oikrin voi ottaa talteenkaan, koska jokuhan voi periaatteessa tarkoituksellisesti säilyttää pyöräänsä tievarressa, vaikkei se kovin todennäköistä olekaan, kun ei tuolla paikalla koskaan ennenkään ole pyörää säilytetty.

Vastaus

Poliisi ylläpitää varsin kattavasti löytötavaratoimintaa koko maassa. Löytötavaralaki edellyttää, että löytötavaroista on ilmoitettava omistajalle tai ne on toimitettava poliisille. Omaisuus, jonka hankkiminen tai hallussapito on kiellettyä tai vaatii viranomaisen luvan, esimerkiksi huumeet, laiton alkoholi ja aseet, on välittömästi toimitettava poliisille. Lähimmän poliisilaitoksen voi hakea kunnan nimen  perusteella poliisilaitoshausta. 

Jos löytötavaraa ei voida kuljettaa ilman vaaraa tai hankaluutta, riittää kun sen talteen ottamisesta ilmoittaa poliisille. Poliisi antaa vastaanottamistaan löytötavaroista löytäjälle kuitin.

Löytötavaran omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat kustannukset. Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa. Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin enintään 17 euroa. Jos yleiset säilytyskustannukset ovat pienemmät kuin neljä euroa, ne voidaan jättää perimättä.

Jos löytötavaran omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa nouda omaisuuttaan poliisilta, se siirtyy eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta löytäjälle. Jos löytäjäkään ei nouda kolmessa kuukaudessa hänelle siirtynyttä omaisuutta, löytötavara siirtyy valtiolle. Valtiolle siirtyneet löytötavarat myydään huutokaupalla tai muulla sopivalla tavalla, otetaan valtion käyttöön tai hävitetään.

Kommentit (0)

Vastauksesi