Mitä tarkottaa keskeislyyrinen..

Mitä tarkottaa keskeislyyrinen..

Mitä tarkottaa keskeislyyrinen.. Guuglasin ja siellä tuntui kaikki käyttävän sanaa miten sattuu, etten varsinaiseen määritelmään törmännyt. Minun pitäisi tämä tietää kun olen runoilija ja tapaamassa pian kustantajan joka käytti ko. sanaa ilmeisesti negattivisessa merkityksessä runoistani ja pitäisi tietää kantansa keskeislyyrisyyteen jo ennen tapaamista että voisi sanoa kyllä ja ei oikeissa paikoissa...

Vastaus

Äidinkieli ja kirjallisuus –kirjan mukaan keskeislyriikka tarkoittaa minämuotoista runoa, jossa runon puhuja tarkkailee subjektiivisia tuntemuksiaan.

Kirjallisuuden sanakirjassa keskeislyyrinen määritellään seuraavasti: ”Persoonallinen tilitys- ja tunnustuslyriikka; keskuslyriikka; laajemmassa merkityksessä minä- tai minuuskeskeinen lyriikka.”

Helena Sinervo on Helsingin Sanomissa 2002 julkaistussa kirjoituksessaan sitä mieltä, että vielä Tuomas Anhavan aikaan 1950-luvulla keskeislyyrikkous oli hyvä asia, mutta nyttemmin sitä pidetään enemmän loukkauksena. Nykyisin on ilmeisesti muodikasta runoilla toiseudesta eikä niinkään minuudesta. Ei liene paha jos viet runoutta eri suuntaan, ei aina tarvitse tehdä niin kuin on tapana. Ehkä on taas tunnustuksellisuuden aika!

Helena Sinervon artikkeli:
http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Keskeislyriikka+ennen+ihanne+t%C3%A...

Kommentit (0)

Vastauksesi