Mitä tarkoittavat määreet roppa ja hulva ? [roppakaupalla ja hulvaton]

Mitä tarkoittavat määreet roppa ja hulva ? [roppakaupalla ja hulvaton]

2 vastausta

Sanat eivät esiinny eikä ilmeisesti ole esiintyneetkään itsenäisinä. 'Roppaa' tavataan ilmaisuissa 'roppakaupalla', 'roppakouralla t. -kädellä'. Se on alunperin itämurteissa ja Pohjois-Suomessa käytetty ilmaisu. Rankkasadetta on samoilla alueilla voitu kutsua 'roppasateeksi' ja karjalassa 'roppavihmaksi'. Suureen määräänhän tuolla etuliitteellä viitataan. Sanan alkuperä epäillään olevan onomatopoettinen eli ääntä jäljittelevä, kuten verbi ropista, sekä ropo ja rove (eli tuokkonen).

Hulvaton, joka nykykielessä tarkoittaa mahtavaa, uskomatonta tai posketonta, oli alunperin murteissa (lähinnä Satakunta) merkitykseltään kunnoton, kelvoton, vetelys tai hulttio. Hieman 'hulvan' alkuperäistä merkitystä valottaa muut samaa juurta olevat murreilmaisut:

hulvata = rynnätä, ahmia
hulvahtaa = tulvahtaa, syöksähtää
hulvastaa, hulvastella = juosta päämäärättömästi, viettää sopimatonta elämää
hulvehtia = tulvia
omin hulvin = omin luvin, omin avuin
hulvalta, hulvakasti = runsaasti, yllin kyllin
hulasvesi = tulvavesi (erit. jään päällä)

Näiden sanojen alkuperää on kuvattu deskriptiiviseksi eli sanoiksi äänneasullaan jäljittelevät jotain kuultavaa tai muuten havaittavaa ilmiötä.

Lähde: Suomen sanojen alkuperä (SKS 1992-2000)

Kommentit (0)
17.12.201609:02
17781
93

Onko hulevesi myös tätä perua?

Kommentit (1)
Näyttäisi olevan mahdollista, että hulevesi ja hulvaton ovat samaa kantaa, mutta eivät... Näyttäisi olevan mahdollista, että hulevesi ja hulvaton ovat samaa kantaa, mutta eivät välttämättä. http://www.kysy.fi/kysymys/mista-tulee-sana-huleesimhulevesi
19.12.2016 12:29 Reijo Jaakkola 9917

Vastauksesi