Mitä tarkoittaa vaikkapa C-kuppi rintaliiveissä?

Mitä tarkoittaa vaikkapa C-kuppi rintaliiveissä?

Jos nyt perustaisin rintaliivitehtaan, niin mistä saisin selville, kuinka ison palan kangasta tarvitsisin vaikkapa C-kupin rintaliiveihin? Toisin sanoen: onko jossain selitetty, että C-kupin korkeus on X ja halkaisija Y. Vai onko asia puhtaasti kunkin valmistajan itse päätettävissä? Jos näin on, niin sehän tekisi eri valmistajien tuotteiden vertaamisen todella vaikeaksi... Entäpä sama asia vaikka hansikkaiden kanssa. Mitä oikeastaan tarkoittaa hansikkaan koko 10?

Vastaus

Pahoittelut vastauksen viipymisestä.

Rintaliivien koko muodostuu kahdesta merkinnästä: ympäryksestä ja kuppikoosta. Koko voi olla esimerkiksi 75B. Siinä 75 tarkoittaa ympärysmittaa ja B kuppikokoa.

On olemassa eurooppalainen vaatemitoitusstandardi, juuri jotta eri yritysten vaatekoot eivät vaihtelisi suhteettoman paljoa. Standardit perustuvat vartalon mittasuhteisiin ja yhtenäistävät vaatekappaleiden mitoituksia ja niiden merkitsemistapoja.

Standardin asiakirja SFS-EN 13402 määrittelee myös rintaliivien koon. Sen mukaan vartalonympärys mitataan ensin rintojen alta ja merkitään se 5 cm välein (70, 75, 80, 85…jne.). Sen jälkeen mitataan rintakehän koko rintojen päältä korkeimmalta kohdalta. Kuppikoko saadaan selville vähentämällä rintojen alapuolen ympärysmitta korkeimman kohdan mitasta, eli lasketaan niiden välinen erotus.

Kuppikoko määritetään rinnanympäryksen ja rintojen alapuolisen ympärysmitan erotuksen mukaan tietyin vaihteluvälein. Jos esimerkiksi rinnan alapuolinen mitta on 75 cm ja korkeimmasta kohtaa 90 cm, niiden erotus on 15 cm, jolloin kuppikoko on B (katso taulukot). Vaihteluvälien johdosta eri valmistajien eri koot voivat kuitenkin sopia yhdelle ja samalle naiselle (ns. rinnakkaiskoot).

Hansikasten koot voidaan ilmoittaa joko kirjaimin (S, M, L) tai numeroin (esim. 7). Numerokoko viittaa käden ympärysmittaan tuumissa (n. 2,5 cm). Niinpä koon 7 hansikkaassa käden ympärysmitta on noin 17,5 cm.

Kuva: 
Kommentit (0)

Vastauksesi