Mitä tarkoittaa tytöttely?

Mitä tarkoittaa tytöttely?

Mikä on sanan "tytöttely" alkuperäinen merkitys? Entä eroaako se jotenkin "pojittelusta" vai onko ne samaa tarkoittavia sanoja, mutta eri sukupuolille? Minkä takia tytöttely sanalla on niin negatiivinen stigma?

2 vastausta

"Tytöttelyllä" ja "pojittelulla" tarkoitetaan useimmiten aikuisen ihmisen puhuttelua sanalla "tyttö" tai "poika". Naisten tytöttelystä on kenties keskusteltu enemmän siitä syystä, että sen on arvioitu olevan miesten pojittelua yleisempi käytäntö, joka on osaltaan pitänyt yllä epätasa-arvoisia rakenteita esimerkiksi työelämässä. Esimerkiksi Mila Engelbergin sukupuolittunutta kielenkäyttöä käsittelevässä tutkimuksessa tytöttely esitetään yhtenä monista seksistisen kielenkäytön ilmentymistä, yhtenä tapana luoda tai ylläpitää sukupuolten välistä hierarkiaa kielen keinoin.

Kommentit (0)
29.03.201908:56
4617
10

On erittäin loukkaavaa ja alentuvaa sanoa naiselle esim. Älä sinä tyttö tule siihen selittämään tai menes tyttö hakemaan kahvia. Etenkin jos nainen on itseään vanhempi ja vahva ammattilainen alallaan. Kyseessä on siis joku vanha sovinismin jäänne.

Ihan eri asia on leikkisästi huikata: Huomenta tytöt tai mitäs tytöt? Tosin siitäkin joku vetää herneet nenään.

Kommentit (0)

Vastauksesi