Mitä tarkoittaa tryout-sopimus?

Mitä tarkoittaa tryout-sopimus?

Vastaus
17.12.200921:17
29959
112

Kirjastoissa sähköisenä käytössä oleva sanakirja ”MOT Englanti” kertoo, että ”try out” merkitsee ’kokeilla, testata’. Substantiivin ”tryout” merkitys puolestaan on ’koekäyttö, koe-esitys’, ’koe-esiintyminen’ tai urheilussa ’karsintakilpailu, karsinta’.

Edellä mainitut merkitykset antavatkin jo suuntaa, mitä try out -sopimus tarkoittaa suomen kielessä. Termiä käytettäneen yleensä ammattilaisurheilussa, ja sillä viitataan sananmukaisesti kokeilusopimukseen, joka on solmittu tietyksi melko lyhyeksi ajaksi ja jossa on optio jatkaa sopimusta sen jälkeen. Kokeiluaikana pelaajan otteita seurataan tarkasti ja niiden perusteella päätetään, saako hän jatkaa vai päättyykö sopimus. Pelaajalle sopimus todellakin tarjoaa mahdollisuuden ”koe-esitykseen”.

Try out -sopimuksen avulla seuran ei tarvitse ostaa sikaa säkissä eli pelaajaa, jonka tasosta, pelikunnosta tai sopeutumisesta joukkueeseen ei ole täyttä varmuutta. Try out -sopimus voi myös motivoida pelaajaa esittämään parasta, jotta sopimus jatkuisi. Toisaalta pelaajan näkökulmasta sopimuksella häntä voi tavallaan roikottaa löysässä hirressä, koska pestin jatkuminen on hyvin epävarmaa. Parhaassa tapauksessa taas try out -sopimus on pelaajalle ponnahduslauta pidempään sopimukseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi