Mitä tarkoittaa termi 'NO TRUE SCOTSMAN' jonkin argumentaation lopussa?

Mitä tarkoittaa termi 'NO TRUE SCOTSMAN' jonkin argumentaation lopussa?

Mitä tarkoittaa termi 'NO TRUE SCOTSMAN' jonkin argumentaation lopussa?

Googletin tämän termin, mutta sain monia aivan käsittämättömiä englanninkielisiä selityksiä. Wikipedia selitti asian suomeksikin: "Yksikään todellinen skotti on argumentaatiovirhe, joka on sukua käänteiselle kehäpäätelmälle sekä virheelliselle premissille. Tässä argumentaatiossa käsitteen alaan kuuluvaa joukkoa rajataan todellinen-määritteellä (tms.) mielivaltaisella tavalla. Toisin sanoen luodaan ad hoc "todellisen X:n" normi." (http://fi.wikipedia.org/wiki/Yksik%C3%A4%C3%A4n_todellinen_skotti)

Siis WHAAT?!

Voisiko joku ystävällisesti selittää tällaiselle vähemmän lukeneelle ja ymmärtävälle, mitä tuo termi ihan niinkuin kansankielellä tarkoittaa??

Vastaus

Kyseessä ei ole tavanomainen puheenparsi: "no true scotsman" -ilmaisun lanseerasi brittiläinen filosofi Antony Flew (1923-2010) yleistä, käänteiselle kehäpäätelmälle läheistä sukua olevaa argumentaatiovirhettä illustroivalla esimerkillään. Omien näkemyksien ja argumentoinnin tueksi otetaan merkitykseltään avoin tai monitulkintainen sana (tässä siis "true"), sanan sisältöä tai sen "implikoimia" ominaisuuksia kuitenkaan sen kummemmin erittelemättä tai perustelematta, tyyliin:

"Rikoksen tekijä ei voi olla skotti, koska "oikea" skotti ei koskaan syyllistyisi moiseen".

Kyseessä siten lähinnä retorinen silmänkääntötemppu, jonka päämääränä omien näkemysten puolustaminen.

Kirjallisuutta:

http://www.helmet.fi/search~S9*fin?/Xantony+flew&searchscope=9&m=&l=&b=&...

http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=argumentointi&searchscope=9&m=&...

Kommentit (0)

Vastauksesi