Mitä tarkoittaa suonsilmä? Onko totta, että se ”imee” eläimiä tai esineitä alas turpeeseen?

Mitä tarkoittaa suonsilmä? Onko totta, että se ”imee” eläimiä tai esineitä alas turpeeseen?

2 vastausta

Suonsilmäkkeellä tarkoitetaan upottavaa vetistä kohtaa suossa. Yleisradion haastattelema suotutkija ei tiedä tapauksia, että ihminen olisi hukkunut suohon, mutta märkään turpeeseen voi joskus juuttua niin, että omin voimin on vaikeaa päästä ylös. Suo ei "ime" sisäänsä ihmistä tai esinettä, mutta omankin kokemukseni mukaan suohon painunutta jalkaa saa joskus voimalla kiskoa irti, jolloin tulee tunne siitä, että suo vetää jalkaa alaspäin.

Kommentit (0)
23.05.201818:53
18594
69

Kyllä suonsilmään voi hukkua, jos suo on syvä. Siihen tarvitaan vettä ja turvetta oikea määrä oikeassa suhteessa. Vain vanhoissa soissa on tarpeeksi syvyyttä siihen.

Vaikka suo ei omin aikoineen ime mitään, niin jalkojen nostoyritykset aiheuttavat vastavoiman, joka todellakin imee jalkaa takaisin, ja painovoimaan yhdistettynä saa aikaan vajoamista. Mitä enemmän yhtä jalkaa nostaa pystysuunnassa, sitä syvemmälle tukijalka vajoaa. Pystysuoran noston sijaan kannattaisi tosipaikan tullen levittää omaa painoa mahdollisimman laajalle alalle, mutta eihän sitä paniikissa osaa tehdä. Mitä enemmän menee paniikkiin, sitä varmemmin suohon uppoaa, mutta siihen tosiaan tarvitaan syvä, märkä suo, jossa ei ole puunjuuria tms. joista saisi kiinni. Pikkulapsi voi hukkua suohon helpommin kuin aikuinen.

Edit 26.5.2018: täydennetty pikkuisen.

Kommentit (0)

Vastauksesi