Mitä tarkoittaa sana ugrilainen?

Mitä tarkoittaa sana ugrilainen?

2 vastausta

Sanaa ugrilainen käytetään yleensä puhuttaessa ugrilaisista kansoista tai kielistä. Ugrilaiset kielet on hantin (l. ostjakin), mansin (l. vogulin) ja unkarin kielten yhteisnimitys. Sana ugri tulee venäjän nimityksistä ugra ja jugra. Ugra on alun perin ollut jonkin turkkilaisen kansan kansallinen nimi. Jugra – venäjäksi jugor - on kansannimi, joka esiintyy historiallisissa lähteissä 1700-luvulle asti. Se lienee merkinnyt nykyisten ostjakkien ja vogulien esi-isiä. Jugralaiset on obinugrilaisia tarkoittanut nimitys, joka on esiintynyt mm. keskiaikaisissa venäläisissä ja arabialaisissa lähetissä.

Kommentit (0)
14.02.201417:22
23678
116

Tutkija Tapani Lehtinen kirjoittaa "alkujaan turkkilaisesta mutta slaavien levittämästä heimonnimestä ongur < *on-ogur, jonka merkitys on ollut 'kymmenen nuolta'. Slaavilaisella taholla siitä ovat syntyneet mm. venäjän Ugrin 'Unkari' ja sitä vastaava adjektiivi ugorskij 'unkarilainen', joka on kansainvälisessä käytössä tullut unkarilaisten, hantien ja mansien yhteisnimitykseksi ugrilainen, unk. ugor, engl. Ugrian jne."

Lainaus on Tapani Lehtisen kirjasta Kielen vuosituhannet. Suomen kielen kehitys kantauralista varhaissuomeen (SKS 2007), jolle vuonna 2008 myönnettiin "Hyvän akateemisen oppikirjan palkinto".

Kommentit (0)

Vastauksesi