mitä tarkoittaa sana "saiho"?

mitä tarkoittaa sana "saiho"?

mitä tarkoittaa sana "saiho"? Olimme vaeltamassa Nuorttijoella ja erään autiotuvan nimi oli Saiho, jäi mietityttämään...
Entä onko uimarantavalvojien lippu aina puna-keltainen vaakatasossa? Onko se kansainvälisesti sovittu uimavalvonnan rajamerkki-lippu? Huomasin kaksi sellaista Munkkiniemen uimarannalla tiistaina.
Mitä tarkoittaa sana "panelia" - asumme Hgin Paneliantiellä, eräs hlö kysyi meiltä Panelian merkitystä...

Vastaus

Panelia on kylä Euran kunnassa Satakunnassa, entisen Kiukaisten kunnan alueella, joten kadunnimi lienee sieltä peräisin. Suomessahan käytetään paljon paikkakuntien nimiä kadunnimissä: Päijänteentie, Hattulantie jne.

http://www.kiukainen.fi/paneliankotiseutuyhdistys/yhteystiedot.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Panelia

Saiho selitetään Nykysuomen sanakirjassa (1988, 10. painos) seuraavasti: "1. metsänriistan tai kalansaaliin säilytystä varten rakennettu, usein salvettu maanpäällinen tai tai maahan upotettu neliseinäinen kannellinen rakennelma; lappalaisten saihot. 2. neliseinäinen pyyntiaitaus; esim. tähkät vastakkain asetetuilla ruislyhteillä katettu saiho, johon linnut putosivat. 3. karsina, aitaus. Esim. Paulaharjulta: "Mutta syksyllä pantiin siat saihoon syötteelle muutamaksi viikoksi."

Suomen sanojen alkuperä etymologinen sanakirja (SKS 2000) kertoo saihosta edellä mainittujen merkitysten lisäksi laajemmin: saiho - ketunkolo, pyyntiaitaus kanalintuja varten, eläinten karsina tai koppi, ruumenhäkki.

"On pidetty mahdollisena, että sanojen murrelevikkien eroista huolimatta samaan yhteyteen kuuluisi aikoinaan erillisenä sanueena pidetty sana saiho 'vesisuoni, uurre, halkeama, juova kivessä tai jäässä; harsopilvi (saihopilvi, pilvensaiho) pieni sadepilvi. Sanojen merkityksissä kuvastuisi toisaalta juokseva tai tihkuva vesi ja toisaalta veden juoksu-ura, josta selittyvät edelleenkehittyminä ketun kaivama kolo tai käytävä, maahan kaivettu ja lopulta myös maanpäällinen aitaus."

Uimarannan lipuista kysyin liikuntaviraston merelliseltä osastolta:
"Jokaiselle liikuntaviraston valvotulle uimarannalle on sijoitettu 2 punakeltaista lippua. Lippujen välinen alue osoittaa rantapelastajien valvoman uima-alueen.Tämä on kansainvälinen tapa merkitä rantapelastajien valvoma uima-alue. Värit lipussa on vaaka tasossa mutta jos tarkoitat rannalla sen asentoa, niin se voi olla joko tangon/kepin varassa suorassa tai vähän vinossa riippuen siitä miten se pysyy parhaiten pystyssä maassa."

Kommentit (0)

Vastauksesi