Mitä tarkoittaa sana raitioasentaja?

Mitä tarkoittaa sana raitioasentaja?

Sodassa kaatuneen setäni ammatti oli kantakortissa raitioasentaja. Onko kyseessä kirjoitusvirhe vai mikä?

2 vastausta

Ammattinimike tuntuu tosiaan erikoiselta, sillä googlettaen saa tulokseksi vain kolme viittausta sotilaan tietoihin. Raitioasentaja-haulla ei löydä mitään myöskään Helsingin Sanomien aikakoneen hausta. Kansalliskirjaston ennen vuotta 1929 digitoitujen aineistojen hakukenttään kirjoitettuna sana ei anna myöskään lainkaan tuloksia. Jos tällainen ammattinimike olisi ennen sotia liittynyt raitiovaunujen, raitiokiskojen tms. asennustöihin, voisi aikakauden lehdissä kuvitella olevan jokin maininta tai työpaikkailmoitus.

Kantakorteissa on usein puutteita, harhaanjohtavia merkintöjä ja myös suoranaisia virheitä, todetaan Sukututkimus Propatrian sivustolla. Jos tässä tapauksessa kyseessä tosiaan on virhe tai väärinymmärrys, mitähän korttiin oli tarkoitus merkitä? Radioasentaja lausuttuna kansanomaisesti "ratioasentaja". Kirjurin virheellisesti kuulemana päätyen muotoon raitioasentaja?

Kommentit (0)
03.01.201819:01
27895
38

Olisi hauskaa tietää, onko tehtävänimike kirjoitettu lyijy- tai kosmoskynällä? Näin pitäisi olla, koska tehtävä ja ammatti katsottiin vaihtuviksi tiedoiksi, jotka piti pystyä helposti korjaamaan. Kuten myös isän osoite, sotilaan kengännumero yms.

Entä mistä setä oli kotoisin? Oliko Helsingistä, Turusta tai Viipurista, joissa oli raitiovaunuliikennettä?

Jos haetaan ammattinimekkeellä, kannattaisi haku kohdistaa myös Viipurin alueen sanomalehtiin ja arkistotietoihin - siellähän on voinut olla mm. alueen vanhan saksalaisvaikutuksen vuoksi aivan erilaisia ammattinimekkeitä, ja raitiotie aloitti toimintansa 1912 AEG:n saksankielisen tytäryhtiön avulla. Turun raitiotieliikenteessä oli yhdessä vaiheessa myös saksankielinen yhtiö.

Kirjaston päätelmä vaikuttaa loogiselta. Olen käsitellyt tuhansia kantakortteja ja sotilaspasseja, enkä kertaakaan törmännyt raitioasentajaan. Sen, että en sellaista nähnyt, ei tietenkään tarvitse todistaa, ettei sellaista olisi voinut olla.

Veikkaan näin:

Kirjuri I kutsunnoissa ja palvelukseenastumisen yhteydessä on ollut itäsuomalainen, joka on kirjoittanut radion ratioksi oman murteensa mukaisesti, ehkä sillä tavalla kuin sotilas on sen lausunut tai jopa itse kirjoittanut.

Myöhempi Kirjuri II, joka on valmistellut kaatuneen miehen K-kortin arkistoitavaksi, on ollut Helsingistä kotoisin, ihmetellyt paperissa olevaa merkintää, ei ole tajunnut, mitä se sellainen ratio on, eikä ole ilennyt kysyä keneltäkään. Lopulta hän on päättänyt pelastaa tilanteen "korjaamalla" sanakummajaisen raitioksi, sellainen vaunuhan on ollut pääkaupunkilaisten tuntema, ja varmaan sellaisen toimintaan on tarvittu joku asentajakin....

Kommentit (2)
Kosmoskynä oli entisvanhaan ikäänkuin nyt on kuulakärkikynä. Kosmoskynällä allekirj... Kosmoskynä oli entisvanhaan ikäänkuin nyt on kuulakärkikynä. Kosmoskynällä allekirjoitettiin sopimuksia - ja nimenomaan siksi että kosmoskynän jälkeä ei saa pyyhittyä pois. Tämän tietää jokainen, joka on vahingossa vetäissyt tuollaisella viivan käteensä... Katso linkki: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kopiokynä
3.1.2018 21:02 Eetu Etukeno 8073
Ensimmäinen kirjuri saattoi olla myös pohjoissuomalainen. Laajalla murrealueella radio o... Ensimmäinen kirjuri saattoi olla myös pohjoissuomalainen. Laajalla murrealueella radio oli ratio ainakin vielä lapsuudessani sotien jälkeen.
5.1.2018 17:07 H Niemi 1917

Vastauksesi