Mitä tarkoittaa sana kikashi?

Mitä tarkoittaa sana kikashi?

5 vastausta

Kikashi on kiinalaiseen Go-lautapeliin liittyvä termi, joka tarkoittaa pakotussiirtoa. Lisää tietoa löytyy alla olevista linkeistä tai todennäköisesti esimerkiksi näistä kirjoista - tosin kumpikaan niistä ei juuri nyt ole paikalla, joten en pysty tarkistamaan, onko termi selitetty niissä:

Go : taitopelin perusteet / Yilun Yang ; suomentanut Olli Markkanen

Go : jumalten peli / Matti Siivola, Lauri Paatero

Kommentit (0)
22.11.201600:05
8985
68

Go on japanilainen lautapeli. Mutta kuten nuoriso oivaltavasti sanoo: "Mitä välii, EVVK, sieltä päin kumminki." Japanilainen Go-mestari voisi ensimmäisestä vastauksesta kuitenkin nk. ottaa itseensä...

Kommentit (0)
21.11.201620:29
21575
37

Voin vahvistaa että kikashi selitetään Matti Siivolan kirjassa. Se löytyy myös kirjan lopussa olevasta sanastosta, jossa kuvien avulla selostetaan tärkeimmät termit. "Pakotuskivi, joka pelataan kesken jonkun muun tilanteen kehittymisen. Yleensä kun kikashiin on vastattu, palataan takaisin siihen, mikä jäi kesken ennen kikashia; toiveena on saada myöhemmin kivestä jotain etua."

Kommentit (0)
22.11.201610:10
21575
25

Lähteisiin voisi vielä lisätä uudemman kirjan, Lauri Paatero: Go – Mikä se on?

Kommentit (0)

"Go syntyi muinaisessa Kiinassa, mutta tarkkaa ajoitusta sen synnylle ei ole pystytty antamaan. Ensimmäinen jälkipolville säilynyt kirjallinen viittaus gohon on peräisin vuodelta 548 eaa. Vanhin kiinalaisten arkeologien löytämä go-lauta on läntisen Han-dynastian ajalta. Go on säilynyt lähes muuttumattomana syntymästään lähtien aina tähän päivään asti. Go onkin maailman vanhin lautapeli, jota pelataan nykyään sen alkuperäisessä muodossa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Go#Historia

Kommentit (0)

Vastauksesi