Mitä tarkoittaa ruokatermi "eclade"? Mainitaan ainakin kalan ja simpukoiden...

Mitä tarkoittaa ruokatermi "eclade"? Mainitaan ainakin kalan ja simpukoiden...

Vastaus

Eclade-sanaa käytetään sinisimpukoiden liekittämisestä männynneulasilla. Tämä ikivanha simpukoiden kypsentämistapa on tyypillinen Ranskassa Atlantin rannikolla sijaitsevalle Saintongen alueelle.

Larousse gastronomiquen ohje tämän ikivanhan ruoan valmistamiseksi kuuluu suurin piirtein seuraavasti:
Puhdistetut simpukat ladotaan selkäpuoli ylöspäin vieri viereen kovaa puuta olevalle paksulle laudalla/lankulle, joka on peitetty kerroksella savea, jotta simpukat pysyvät paikoillaan. Rykelmä peitetään kuivilla havunneulasilla, jotka sytytetään tuleen. Kun ne ovat palaneet poroksi, simpukat ovat kypsiä. Ne nautitaan kuumina sellaisenaan ilman lisämausteita maalaisleivän ja voin kera.

Itse sanaa éclade ei löytynyt käytettävissä olevista sanakirjoista. Jollain nettisivulla arveltiin sanan tulevan ranskan verbistä éclore, joka tarkoittaa (munasta) kuoriutumista, kukan nupun avautumista.

Larousse gastronomique. Larousse 1984.
Saikkonen, Pirkko: Gastronominen sanasto : ranska-suomi-ranska. WSOY 2002
http://gastronomades.canalblog.com/archives/2006/08/29/2565056.html

Kommentit (0)

Vastauksesi