Mitä tarkoittaa "ottaa (koko) rykmentin murheet" tai "kantaa pataljoonan murheet"?

Mitä tarkoittaa "ottaa (koko) rykmentin murheet" tai "kantaa pataljoonan murheet"?

Paljon lukenut ja mieleltään notkea (pohjoissavolais)tuttuni sanoi minulle: "Älä viitsi aina ottaa koko rykmentin murheita." Löydän tämän ja samankaltaisia sanontoja vanhoista puolustusvoimien ja poliisin näköisjulkaisuista, mutta alkuperää ja selitystä en. Sanontaa käytettiin, kun olin pahoitellut aiempaa, tahatonta epäkohteliaisuuttani. Moitittiinko minua vai mikä oli tarkoitus?

Vastaus

Ilman kontekstia on vaikeaa arvailla, mutta olettaisin tuon tarkoittavan sitä, ettei aina tarvitsisi ottaa itselleen kannettavaksi kaikkien kanssaihmisten huolia ja murheita. Vastaavaa ilmaisua en ole kuullut käytettävän, enkä löytänyt siitä mainintaa. Ehkäpä joku lukijoista on kuullut, ja osaa avata tätä aihetta tarkemmin?

Kommentit (1)
Sanontoja syntyy myös aiheettomien mielleyhtymien ja väärinkäsitysten seurauksena. Jo... Sanontoja syntyy myös aiheettomien mielleyhtymien ja väärinkäsitysten seurauksena. Jos elokuvassa on vuorosana, jossa jotakuta sanotaan koko rykmentin murheenkryyniksi, siitä voi jonkun katsojan alitajuntaan jäädä mielleyhtymä: muiden murheet = koko rykmentin murheet. reCAPTCHA
22.1.2019 10:41 Mauri Komsi 1278

Vastauksesi