Mitä tarkoittaa "narsistinen loukkaus"? Miten se määritellään ja selitetään...

Mitä tarkoittaa "narsistinen loukkaus"? Miten se määritellään ja selitetään...

Mitä tarkoittaa "narsistinen loukkaus"? Miten se määritellään ja selitetään psykologiassa? Kiitos jo etukäteen vastauksestanne.

Vastaus

Narsistinen loukkaus = minuuden kolaus, itsetunnon haavoittaminen.

Narsismi on ikivanha käsite. Psykologiassa ja psykiatriassa narsismi viittaa yleensä paljon monimuotoisempaan ilmiöön kuin kansalaiskeskustelussa.

Narsismi liittyy ihmisen minuuden kokemiseen. Jokainen meistä tietää, miltä narsistinen loukkaus tuntuu. Koemme sen silloin, kun asiat eivät sujukaan siten kuin haluaisimme. Auto ei suostu käynnistymään, kertomani vitsi ei naurata, retkipäivänä sataa, kukaan ei ihastele uutta takkiani, tavoittelemani henkilö ei vastaa puhelimeen. Huomattavasti isommista asioista puhumattakaan.

Eri ihmisten kyky käsitellä narsistisia loukkauksia vaihtelee, mutta immuuni niille ei ole kukaan. Kaikkia ne suututtavat.

Terveestä narsismista on kyse silloin, kun ihmisen elämää sävyttää eheyden ja kohtuullisen häiriöttömän hyvinvoinnin kokemus. Itsetunto, itsetuntemus ja itseluottamus ovat hyvät, ja tunteita, esimerkiksi vihaa, ei tarvitse pelätä. Ihmisellä, jonka narsismi on häiriintynyt, on mainituissa asioissa vaikeuksia.

Yleiskielessä sanalla narsisti viitataankin narsistisesta häiriöstä tai vähintään narsistisista ongelmista kärsivään ihmiseen. Lieviä narsistisia piirteitä löytyy kuitenkin kaikista ihmisistä.
http://www.muotiala.fi/lehti/jutut/20060529_nars_mai_1.php

Häpeän psykologian tutkijat ovat viitanneet siihen, että depressio on yksi mahdollinen tapa reagoida jälkeenpäin siihen hämmentävään koko minuutta koskettavaan uhkaan, joka aiheutuu nolatuksi joutumisesta sosiaalisen vuorovaikutuksen epäonnistuessa. Masentumista olisi näin ollen edeltänyt yksilön kokema narsistinen loukkaus ja häpeäntunteen kokeminen.
http://www.epshp.fi/psy/dep-alue/depress.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi