Mitä tarkoittaa lääketieteellinen termi haemapophyses?

Mitä tarkoittaa lääketieteellinen termi haemapophyses?

Vastaus

Kirjaston lääketieteen ja anatomian sanakirjat eivät tarjonneet vastausta.

Termiä Internetistä hakemalla kuitenkin selvisi, että sillä on toinenkin kirjoitusasu: ”hemapophysis”.

Internetin sanakirjoista mm. seuraava http://www.webster-dictionary.net/definition/Hemapophysis antoi tällaisen englanninkielisen selityksen termille:
“(Anat.) The second element in each half of a hemal arch, corresponding to the sternal part of a rib.”

Tästähän tavallinen suomenkielinen tallaaja ei mitään ymmärrä. Sternal viittaa rintalastaan ja rib tarkoittaa kylkiluuta, mutta hemal archille puolestaan löytyi ainoastaan seuraavanlainen englanninkielinen selitys, joka vilisee lisää umpikujaan johtavia termejä:
”Any of three or four V-shaped bones located ventral to the bodies of the third to sixth coccygeal vertebrae and usually enclosing the ventral caudal artery and vein.”

Välitimme kysymyksen myös Viikin tiedekirjastoon pohdittavaksi. Sieltä saimme seuraavan vastauksen, joka sekään ei anna yksiselitteistä tietoa, mutta kenties valaisee joiltain osin asiaa:

”Haema ja hema -alkuiset sanat ovat laajalti vereen liittyviä, esim. haematoma = verenpurkauma.

Sen sijaan sanan toinen osa voisi liittyä sanaan apophysis, monikossa apophyses - tämä on MOT sanakirjan mukaan anatomian termi (luun) haarake.

MOT Lääketiede 2.0a
apofyysi, apophysis [apo'physis],{la e}, apofys [apofy's],-en,{r} ( apo' {kr} pois + phy'sis {kr} kasvama) luuhaarake, luu-ulkonema luun haarake, kyhmy tai sarvennoinen, joka on kasvulevyn (fyysin) välityksellä luussa kiinni mutta jossa ei ole nivelpintaa; vrt. epifyysi

apophysitis
MOT Lääketiede 2.0a
apofysiitti, apophysitis [apophysi'tis],{la e}, apofysit
[apofysi't],-en,{r} luuhaarakkeen (apofyysin) tulehdus

apophysis -termeillä löytyy artikkeleita esim. PubMed-tietokannasta http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/, mutta haemapophyses tuntuu olevan melko tuntematon.”

Kommentit (0)

Vastauksesi