Mitä tarkoittaa jupileeraaminen tai jupileeraus? Lienee murresana?

Mitä tarkoittaa jupileeraaminen tai jupileeraus? Lienee murresana?

Sana tuli vastaan Laura Ahon suomennoksessa Sapfon runosta Fragmentti nro 2. Viimeinen säkeistö kuuluu: "Siel sää Kyproslaine otat ja kaarat / visust kultassi mukeissi saftii, joho / on sekoitettu meiä jupileeramist." Voisiko se olla alkoholia, juhlalientä? Sanaa netissä käyttävät myös helluntalaiset uskonnollisissa yhteyksissä. Mitä eri merkityksiä tällä sanalla on? Muoto jubileerata lienee myös tavallaan sama sana?

3 vastausta

Pohjalla on latinan kielen sana 'iubilo' (yks. 1. pers.) Sana on levinnyt romaanisiin kieliin ja tarkoittaa intensiivistä ilon ilmaisua, juhlimista täysin sydämin.

Kommentit (0)

Kiitos täsmennyksestä!

Ruotsin kieleen sana tullee ranskankielestä.Johon se on sitten kehittynyt latinasta.

Kommentit (0)
15.12.201413:21
16451
64

Suomen kieleen verbi on epäilemättä välittynyt ruotsin sanasta jubilera 'vietää riemujuhlaa, riemuita'. Esiintyy mm. Seitsemässä veljeksessä jonkun (Juhanin? - en nyt rupea etsimään) repliikissä; Aleksis Kiven kieleen se aivan ilmeisesti on päätynyt vuoden 1701 virsikirjan virrestä 411: "Eija, minun sielun' juur' iloisest' jubileeraa."

Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirja tuntee sanalle muitakin merkityksiä:

jupileerata juhlia, riemuita, pitää neuvoa, keskustella, väitellä. - "Vaikka kuinka ois jupileerattu niin ei selevee saatu" (Muhos)

Kommentit (0)

Vastauksesi