Mitä tarkoittaa jääkiekossa "karvata"? Nykysuomen sanakirjan mukaan karvata on...

Mitä tarkoittaa jääkiekossa "karvata"? Nykysuomen sanakirjan mukaan karvata on...

Mitä tarkoittaa jääkiekossa "karvata"? Nykysuomen sanakirjan mukaan karvata on parkita. Parkita on sitä kun vuota eri käsittelyaineilla muokataan nahaksi.

Vastaus

Karvaus on vastustajan pelin häiritsemistä heidän omalla puolustusalueellaan. Tarkoituksena on kiekonriisto ja vastustajan hyökkäyksen estäminen.
(MacKinnon, John. NHL hockey: virallinen faniopas. Karisto, 1998)

Verbiä karvata, karvoa on aikoinaan käytetty merkityksessä 'poistaa nahasta karvat kaapimalla. Murteessa karvata on ollut myös 'jatkaa hirttä, parrua tms; jatkaa tai levittää kangasta lisäkappaleen avulla (ruots. skarva).
(Suomen sanojen alkuperä. 1 : A-K. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1992)

Nykysuomen sanakirjassa on lukuisia sanoja, jotka ovat poistuneet käytöstä tai saaneet uuden merkityksen. Taru Kolehmainen on kirjoittanut aiheesta artikkelin "Karvomista kaukalossa. Merkityksenmuutoksia Nykysuomen sanakirjasta Suomen kielen perussanakirjaan." (Kielikello 3/1994). Karvaamisesta hän toteaa näin: "Karvata puolestaan on siirtynyt NS:n karvomisen, parkitsemisen merkityksestä urheilukieleen: pelata vastakarvaa eli jääkiekossa hyökkäysalueelle ulottuvaa puolustuspeliä"

Kommentit (0)

Vastauksesi