Mitä tarkoittaa "huhti"?

Mitä tarkoittaa "huhti"?

Mitä tarkoittaa "huhti"? On olemassa huhtikuu, huhtiniemi ja huhtimäki, mutta mikä se huhti oikein on?

Vastaus
16.03.201020:06
25206
82

”Suomen sanojen alkuperä” (osa 1; Suomalaisen kirjallisuuden Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1992) kertoo, että sanan ”huhtikuu” alkuosa perustuu sanaan ”huhta”. Se merkitsee ’kaskea tai kaskimaata’. Kuun nimeksi se lienee tullut siksi, että tuon ajankohdan keväthankien aikana kaadettiin jo kaski- eli huhtapuut kuivumaan, jotta ne voitaisiin sitten kevään tai kesän tullen polttaa.

Sanalle ”huhta” esiintyy vastine muutamissa lähisukukielissä: karjalassa, lyydissä ja virossa. Ersämordvassa on saattaa olla myös vastaava sana ”tšuvto”, mutta sitä on arveltu myös balttilaiseksi lainaksi rekonstruoidusta muodosta ”šukta” (’sytytetty’).

”Suomen murteiden sanakirja” (osa 3; Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Valtion painatuskeskus, 1992) tietää kertoa, että ”huhti” merkitsee eräissä murteissa myös ’kylmää ilmavirtaa, kylmän hohkaa, vetoa’. ”Huhta” voi kaskettavan alueen lisäksi viitata jo viljelyksessä olevaan kaskimaahankin tai nurmettumaan jätettyyn kaskimaahan. Arvelisin, että tämä viljelyalueen merkitys on taustalla useissa huhti-alkuisissa paikannimissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi