Mitä tarkoitta "horo"? Mikä tai mitä se on? Mikä on sen alkuperä?

Mitä tarkoitta "horo"? Mikä tai mitä se on? Mikä on sen alkuperä?

2 vastausta

Murresanaksi luokiteltavan horon perusmerkitys on 'kolo, onkalo, halkeama; lovi, ura'. Laiskasta ihmisestä on sanottu, että tämä suojasäälläkin "istu ko tont horosas" eli istuu kuin tonttu kolossaan eikä lähde töilleen. Kun ovi on horollaan, se on raollaan, ja horohäntä on ihminen, joka jättää oven perässään auki.

Perusmerkitykseen liittyy horo merkityksissä 'peräaukko; pakaroiden välinen rako' (esimerkiksi yhdyssanassa persehoro) ja 'naisen sukupuolielimet, vulva'. Jälkimmäisestä esimerkki: "Sun horos näkkyy." Vulvasta on käytetty myös sanaa horonkaari.

Horo-sanaa voidaan käyttää jostakin väljästä (suurennetusta reiästä "tul ihan horo") tai rakenteeltaan hatarasta (ämpäri voi olla "vuotava horo" ja rakennus "semmone horo että lämmi o het tiessää"), samoin laihasta kahvista ja joskus myös muusta huonosta juomasta.

Tyhjännauraja, suupaltti tai rääväsuinen ihminen, siveetön nainen tai höpsö tai mieleltään häiriintynyt ihminen voi myös olla horo. "Voi tot horoo kunei nyv voinu sev verram pitää suutaas kii." "Kukas sen horon naip." "Ventomieline (=hassahtava) horo." Verbi horoilla tarkoittaa 'hullutella'.

Edelleen käytetään sanaa horo pitkästä, varsinkin laihasta ihmisestä: "sellane miehe horo". Isokokoinen ihminen tai eläin voi olla myös horokki, ja samaa sanaa on käytetty merkityksessä 'yleinen nainen'. Lieväksi kirosanaksikin horo käy: "Em muista, mistä horost se miäs sano olevaans kotosin."

Lähde: Suomen murteiden sanakirja (Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 1992)

Kommentit (1)
Olen ollut siinä uskossa, että horo tarkoittaa huoraa.
5.1.2015 16:37 ETUNIMI SUKUNIMI 471
03.01.201520:29
125
78

Horo on myös kylä Teuvalla.
Eli sanonta mist horosta tulee sieltä.
 

Kommentit (0)

Vastauksesi